25 линейки на дневно дежурство в двумилионна София

Автомобили на полицията се включват в превоза на заразени с COVID-19 в София, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

„Имаше затруднения с обслужването на пациентите на територията на София-град. Затова решихме съвместно с министъра на МВР Христо Терзийски, по разпореждане на премиера, да се осигурят допълнително коли към системата на Спешна медицинска помощ и по-специално на територията на София-град, тъй като тук е най-големият проблем. В момента, на дневно дежурство в София-град имаме 25 коли на разположение. От днес, с тези 10 коли, на практика екипите ще бъдат увеличени с почти 50%“. Надяваме се с този ход се от днес да няма никакъв проблем по отношение на извозването на пациентите от дома до лечебното заведение“, обясни здравният министър.

Проф. Ангелов увери, че до края на седмицата Центърът на спешна медицинска помощ (ЦСМП) щял да получи и 17 нови и изцяло оборудвани линейки, които да обслужват жителите на столицата.

На въпрос на БГНЕС за това дали е нормално само 25 линейки на дежурство да обслужват двумилионен град, здравният министър отговори: „Още от началото на месец септември разпоредих на директора на ЦСМП д-р Гелев да увеличи екипите и той го направи. Основният проблем, който съществуваше през тази седмица, когато натискът върху здравната система беше затруднен, е именно затрудненият прием на тези хора в лечебните заведения. Тази една линейка обикаля една болница, втора болница, трета болница. За това казах, че лечебните заведения не са си свършили работата по откриването на леглата“.

Колите на МВР, които са предоставят за нуждите на спешната помощ, ще превозват само леките и средно тежките случи, но не и пациенти, имащи нужда от кислород по време на транспорта. В тях ще има шофьор и обучен парамедик, увери проф. Ангелов. Той допълни, че ще проведе среща и с фирми, предоставящи частни линейки и таксиметрови компании. Какво ще бъде обсъдено на тях обаче не стана ясно.

От своя страна директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев увери, че у нас има достатъчно обучени парамедици, които да работят в новите линейки. /БГНЕС