26 нови случая на COVID-19 в Дома за стари хора в Русе

26 нови случая на COVID-19 са установени в последните 24 часа в Дома за стари хора „Възраждане“ в Русе. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в засегнатото социално заведение стана 49. Един мъж е починал. От останалите 48 души – 6 са от персонала, а 42-ма са обитатели, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

От новорегистрираните 26 случая 21 са без оплаквания и затова хората са преместени от сградата на Дома за стари хора в специално осигурена за целта сграда на Община Русе, където ще бъдат под изолация. За тях ще бъдат осигурени храна, както и постоянни медицински грижи. Другите петима са проявили различни симптоми, сред които повишена телесна температура, суха кашлица и повръщане - те са хоспитализирани.

Тъй като се очакват резултатите от още 75 проби на обитатели от социалната институция, се вземат мерки за осигуряване на достатъчно леглова база за настаняване на заразени, които нямат нужда от хоспитализация.

Засега леглата в болниците са достатъчни, но от областна администрация са в готовност да реагират незабавно при задълбочаване на кризата с COVID-19.

Ако се наложи, до 30 обитатели на дома за възрастни хора ще могат да бъдат изолирани и в хостела в лесопарк „Липник“.

До момента са взети проби за 123 PCR теста на обитатели от дом „Възраждане“. Посочените 26 положителни резултата са от първите изпратени 48 проби. /БГНЕС