2,6 тона кокаин заловени в колумбийско пристанище

В пристанищния регион Санта Марта в Северна Колумбия полицейските власти заловиха близо 2,6 тона кокаин, скрит в пратки с банани, предназначени за Холандия и Белгия. Според изявление на полицията, предполага се, че конфискуваната пратка е принадлежала на Силите за самоотбрана на Сиера Невада, полувоенна група.

Първата пратка от 2397 килограма кокаин е открита в контейнер, превозващ плодове за Холандия. При втора проверка се стигна до задържането на 200 килограма кокаин, маскиран в товар банани, чиято крайна цел е Белгия. Разследванията на колумбийската полиция показват, че кокаинът е бил предназначен за нелегални пазари в Белгия, Испания, Франция, Холандия и Португалия. По същия начин властите се опитват да установят чрез охранителни камери кой и как е вкарал товара в пристанището.

Този успех срещу наркотрафика идва след извършения миналия декември удар в пристанището на Баранкиля, където властите заловиха 2453 килограма кокаин, маскиран в пратка въглища за Белгия. Предполага се, че е била собственост на Клана дел Голфо, най-голямата престъпна организация в Колумбия.

По този повод генералният директор на колумбийската полиция, генерал Уилям Саламанка, увери, че „това беше силово действие срещу незаконното финансиране, резултат от полицейска офанзива срещу трафика на наркотици с активно международно сътрудничество“.

През първите три седмици на тази година колумбийската полиция е заловила над 43 тона кокаин в страната. /БГНЕС