27 партии и коалиции влизат в надпреварата за новия парламент

18 партии и 9 коалиции са се регистрирали за изборите на 11 юли. Първоначално те бяха 19 партии и 9 коалиции, но след проверка на подписи се е установило, че на една от партиите недостигат валидните подписи. Проверките продължават и по отношение на другите формации подали документи.

Това обяви по време на редовния си брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

От своя страна другият говорител Цветозар Томов уточни, че е отказана регистрация за изборите на партия "Единство". Причината е, че валидните им подписи са под 2300 от подадени общо 4800. При проверката е било установено, че 364 от подписите са невалидни, защото са на "мъртви души".

От ЦИК съобщиха още, че тази неделя ще бъде направен подобен тест с машинно гласуване, каквото се състоя по-рано в сградата на комисията и в Доброславци. Такъв ще има и през юни, но все още не е ясно мястото.

Днешната демонстрация на машинно гласуване и "упражнението" колко души могат да гласуват на една машина в рамките на един астрономически час показа, че за това време вот могат да упражнят 75 души.

За симулацията ЦИК "отвориха" секция с 600 души по списък, но още при обявяването на старта на изборния ден от Матева машината даде грешка при ваденето на първия протокол. За щастие, тя беше отстранена бързо.

В теста участваха хора, които имат достъп до сградата на парламента, представители на Обществения съвет към ЦИК и администрацията на комисията. Избирателите бързо и без затруднения успяха да дадат своя глас. Те правеха това под друго име и имайки за задача да изберат определена партия и преференция.

Друга цел на теста бе да се види възможността избирател да може да коригира първоначалния си вот като се върне на преден екран.

Заради огромната опашка пред секцията обаче от ЦИК пуснаха втора машина. /БГНЕС