30 нови заразени с COVID-19, 13 са в болница. Общият брой на случаите е 611

Увеличението на установените случаи спрямо вчера е 5,2%.

30 са новите заразени с COVID-19 у нас, 13 от тях са в болница. Общият брой на случаите с коронавирус е 611, съобщи тази сутрин ген. Венцислав Мутафичйски, предаде репортер на БГНЕС.

Общо за денонощието са направени 498 изследвани проби. Увеличението на установените случаи спрямо вчера е 5,2%.

Мъжете са 341, а 270 - жени. Медицинският персонал са 33 души, новият случай е на 62-годишна лекарка – интернист, без данни за контакти с пациенти, по-скоро външно заразяване.

48 човека са излекувани.

Общо починалите са 24 души, средната им възраст е 62 години.

Ген. Мутафчийски съобщи, че е завършило проучването на полицейските слуцжители. Изследвани са общо 1016 души, чиято средната възраст е 39 години.

Това са група хора с интензивни контакти, 1007 от тях са с отрицателен резултат, двама имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция и 7 души са положителни за IGG – 6 мъже и една жена, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Нито един няма положителен резултат, а един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но не е ясно още за коронавирус, добави д-р Ангел Кунчев.

Активна циркулация на вируса дори в София не е налице, епидемията е под контрол и ако продължим с мерките тя ще остане на нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, подчерта още Кунчев.

При военните сме изследвали над 1100 души, без симптоматика. Предстои изследване в неделя на кораб, който се прибира от учение в Румъния, там са 146 моряци, които ще бъдат изследвани. Няма данни за оплаквания някакви на кораба, но сме длъжни да ги изследваме, уточни ген. Мутафчийски.

Дълго време остават последиците при излекуваните от коронавирус. Кашлицата на изписаните продължава и повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса. Също им продължават оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура.

Попитан отново за обмисляните начини за смекчаване на ограничителните мерки, ген. Мутафчийски посочи, че за след празниците се готвят „зелени коридори“ за малки деца, бременни жени в парковете.

Мисли се за възобновяване дейността на болниците и на ДКЦ-тата, някои от които са се затворили незнайно защо, посочи той. Стоматологичната помощ също – тя трябва да се събуди.

Не се знае до колко време ще се борим с коронавируса и трябва да се адаптират болниците за получаване на адекватни грижи и всеобхватна помощ от всеки гражданин, продължи Мутафчийски.

Във ВМА се проследява всеки, който се лекува вкъщи, с по един телефонен разговор на ден. 115 пациенти от ВМА наблюдаваме, които са си вкъщи. Вече 5 пациенти са прибрани обратно в болница поради евентуални влошавания на състоянието им, заяви Мутафчийски.

От началото на епидемията в Китай сме казвали, че всяка вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път, преминава през стотици хиляди хора, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Така вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, идващ от животно и се адаптира към човека, благодарение на това вирусът придобива свойства като по-лесно да се предава от човек на човек. Тежестта на клиничната проявява, заболяването при хората става по-леко и хронично. Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това е причината голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания, добави Кантарджиев.

Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица и хрема трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на инфекцията – средства за лечение директно в гърлото. Вирусна инфекция най-лесно се забавя или избягва ако се вземат мерки в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дена, подчерта Кантарджиев. /БГНЕС