36 новозаразени с коронавирус у нас, общо случаите вече са 2408

1605 проби са изследвани, като са потвърдени нови 36 случая на коронавирус. От тях 11 са в болници, а активност е отбелязана в 11 области.

Общата бройка е 2408 души. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб за борба с вируса доц. Димо Димов на редовния брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Разпределението в области, като отново най-много новозаразени са открити в София - 15 души, от тях само един е в болница, в Ямбол – 8 случая, Благоевград – 3, Лочев – 2, Пазарджик – 2, Враца, Велико Търново, Габрово, Плевен, Сливен и Хасково – по един нов случаи.

Има 1 нов случай на дете на 17 години в Кнежа, като е контактно лице на друг болен.

Лекар и Санитар от Ловеч и Ямбол са новозаразени. Процентът на заразен медицински персонал е 10.5% от общите случаи.

Излекувани са нови 39 души, като общо са 808. Излекуваните в страната се докладват след отрицателен PCR тест. Това е причината, поради която се съобщават относително малък брой излекувани, тъй като не е важна само пациентите да нямат оплаквания, но и да имат отрицателен тест.

В страната ни при приема на болни в болница се осигури лечение съгласно световните насоки, като се осигури внос на медикаменти, но започна и родно производство – така за всеки болен има нужните препарати.

Един човек е починал през деня – жена на 74 години с придружаващи заболявания. 126 са общо починалите до момента – 83 мъже и 43 жени.

Към този момент в болниците има 258 случаи, от които 29 са на интензивно лечение.

Общият брой на случаи с коронавирусна инфекция в света е 5 304 340 души. Увеличението е със 107 716 случая. Основен дял в тази бройка е на САЩ и Бразилия – съответно с 24 хиляди нови случаи, и около 20 хиляди нови заразени.

В Русия са открити 8 894 нови случая за денонощието.

От европейските страни водеща е Великобритания с приблизително 3200 нови случаи , и Испания – 1887.

Италия, Франция, Германия съобщават за под 1000 нови случаи, като Беларус, които нямат мерки, е с нови 932 случая на заразата.

В Европа смъртността трайно се намалява, като единствено Великобритания е с нови 351, а всички други държави починалите са под 200. По отношение на Испания – за вчера са докладвани 688 смъртни случаи, но за деня са само 56, а останалите случаи са натрупвани до момента, които са констатирани впоследствие.

На Балканите продължава тенденцията към относително малък брой новозаразени и починали. Турция, Румъния и Сърбия са отново в челната тройка – Турция – 962 нови, Румъния – 127, в Сърбия – 105 новозаразени.

Всички останали държави от региона докладват под 25 случаи за денонощието, а смъртните случаи в Гърция, Босна, Хърватия и Северна Македония, и Албания са под 5 за денонощието, съобщи още секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов./БГНЕС