515 млрд. долара за електромобили до 2030 г.

Водещи световни производители на автомобили планират до 2030 г. да инвестират 515 млрд. долара за електрически автомобили и акумулатори за постигане на целите по декарбонизация, които различните държави си поставят, и да преминат към производство само на електромобили, съобщи агенция Ройтерс.

Преди по-малко от три години обемът на тези инвестиции беше около 300 млрд. долара. Лидер в тази област е германският автомобилен концерн Volkswagen, който планира през следващите 10 години да похарчи почти 110 млрд. долара. До 2030 г. общите разходи на германските компании в тази област, включително Daimler и BMW, ще достигнат 185 млрд. долара.

Американските гиганти General Motors и Ford Motor планират да изразходят почти 60 млрд. долара до 2025 г. за разработването и производството на електрически автомобили. Автомобилните компании от Китай, със съдействието на своите европейски и американски партньори, са планирали до 100 млрд. долара инвестиции през следващите 10 г. Японските компании изостават в това отношение. Общите ангажименти на Honda, Toyota Motor и Nissan в тази област достигат 40 млрд. долара, твърди Ройтерс.

През юни Volkswagen обяви, че планира до 2035 г. да прекрати производството в Европа на автомобили с двигатели с вътрешно горене. До 2030 г. компанията смята да увеличи до 70% дела на електромобилите в общия обем продажби на европейския пазар, както и да създаде в Европа мрежа от шест завода за производство на батерии за електрически автомобили.

Редица водещи световни производители на автомобили вече обявиха намеренията си през следващите години да започнат производство на електромобили. Rolls-Royce планира до 2030 г. да премине изцяло към производство на електрически автомобили. Друг голям производител - General Motors, планира до 2035 г. по-голямата част от произведените коли да бъдат с електрически двигатели. В близките години се очаква към производството на електромобили да преминат и големите британски компании като Jaguar Land Rover, Bentley Motors и Mclaren.

Според прогнозите на Международната агенция по енергетика, при запазването на сегашните тенденции до 2030 г. броят на електромобилите, включително микробусите, товарните автомобили и автобусите в света ще достигнат 145 милиона. /БГНЕС