Великобритания, САЩ и Канада наложиха нови санкции на Иран след нападението над Израел

Обединеното кралство, САЩ и Канада обявиха нови санкции срещу Иран след нападението му срещу Израел по-рано този месец, съобщи Би Би Си.


Министерството на външните работи на Обединеното кралство заяви, че санкционира допълнително иранската индустрия за производство на дронове и ракети, като удря лица и компании, "тясно свързани" с производството на дронове в Иран.

На две лица ще бъде наложена забрана за пътуване в Обединеното кралство и замразяване на активите, а на четири дружества - замразяване на активите.

Същевременно Министерството на финансите на САЩ обяви, че "налага санкции на над една дузина образувания, физически лица и кораби, които са играли основна роля в улесняването и финансирането на тайната продажба на ирански безпилотни летателни апарати".

"Опасното нападение на иранския режим срещу Израел рискува хиляди цивилни жертви и по-широка ескалация в региона", каза британският външен министър Дейвид Камерън. "Днес Обединеното кралство и нашите партньори изпратиха ясно послание - ние ще държим отговорни за дестабилизиращото поведение на Иран", добави той.

Миналата седмица Обединеното кралство и САЩ наложиха санкции на Иран, отново свързани най-вече с производството на ирански безпилотни летателни апарати. Санкциите не са насочени към доходоносната петролна индустрия на Техеран. /БГНЕС