9 часа кадровиците на ВСС заседават преди избора на Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прехвърли деветия астрономически час откакто се изказват за професионалните и нравствени качества на единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, предава репортер на БГНЕС.

В същото време протестите „за” и „против” Гешев, които цял ден буквално парализираха столица, продължават. Привържениците на кандидата са в района на сградата на ВСС по ул. Екзарх Йосиф”. Противниците на Гешев окупираха Орлов мост от рано. Органите на реда пък отцепиха голям периметър от столичния център, който цял ден е буквално непроходим с лек автомобил.

По време на изслушване на кандидата настоящият главен прокурор Сотир Цацаров заяви категоричната си подкрепа за Гешев. „Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи, защото знам, че той не се огъна в най-тежкото време”, изброи Цацаров. Главният прокурор отбеляза, че е работил достатъчно време с Иван Гешев и добави, че е дошло време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор. В изказването си Цацаров отбеляза, че опитът да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия и най-вече в символ на неуспеха на прокуратура и антикорупционната комисия не е успял. Лозан Панов трябва да се срамува за това, че не каза нито дума затова, че по улиците протече марш в защита на обвиняем, отбеляза още Цацаров. Ако не беше кандидатът Иван Гешев и дума нямаше да чуете за реформа в съдебната власт, заяви още Цацаров. Преди да се изкаже Цацаров председателят на ВКС Лозан Панов заяви категорично, че ще гласува против. „Липсата на състезателност в тази процедура ни лиши от възможността да се запознаем с концептуалната визия за развитието на прокуратурата и на други кандидати и по този начин в една плуралистична среда да си създадем точна преценка за качествата на кандидата”, каза Панов. От своя страна по време на изслушването Гешев заяви, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление. „Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, да всяват страх, че ще се събудиш с поредната компроматна война срещу теб и семейството ти", каза още Гешев. /БГНЕС