АФП: България одобри ново проевропейско правителство, слагайки край на безизходицата

Българските депутати одобриха ново проевропейско правителство, предложено от "Продължаваме промяната" (ПП) и дясноцентристката партия ГЕРБ, слагайки край на продължилата две години безизходица, белязана от пет вота. Това съобщи агенция „Франс прес“ в коментар за днешните събития на българската политическа сцена.


Съобщавайки за избора на Николай Денков за министър-председател в продължение на девет месеца, преди бившият еврокомисар по иновациите Мария Габриел да поеме поста в рамките на ротация, агенцията информира: „Засегнатата от подкупи балканска държава се бори да избере ново правителство, което да осъществи крайно необходимите реформи. Най-бедната страна в Европейския съюз е измъчвана от политическа нестабилност и е ръководена от служебни правителства през последните две години. България никога досега не е имала ротационен премиерски пост, но компромисът беше единственият останал вариант за кабинет“.

АФП цитира и приоритетите на новото правителство - спешно приемане на бюджет, реформиране на съдебната система на страната и постигане на напредък по присъединяването към еврозоната и Шенгенското пространство.

„Кабинетът също така ще постави началото на нова проевропейска позиция в източноевропейската страна на фона на войната на Русия в Украйна. Под ръководството на проруския президент Румен Радев временните правителства на страната отказаха да изпратят пряка военна помощ на Киев“, се казва още в публикацията. /БГНЕС