Арестуваха двама руски журналисти по подозрение, че са работили с Навални

Двама руски журналисти са арестувани по обвинения в "екстремизъм" и съдилищата в страната са постановили да останат в ареста до провеждането на разследване и съдебен процес по обвинения, че са работили за група, основана от покойния руски опозиционен политик Алексей Навални.

Константин Габов и Сергей Карелин отхвърлиха обвиненията, за които ще бъдат задържани за минимум два месеца, преди да започнат съдебните процеси. Според руските съдилища всеки от тях е заплашен от минимум две години затвор и максимум шест години за предполагаемо "участие в екстремистка организация".

Двамата са поредните журналисти, арестувани на фона на репресиите на руското правителство срещу инакомислието и независимите медии, които се засилиха след пълномащабното нахлуване в Украйна преди повече от две години. Руското правителство прие закони, които криминализират невярната информация за армията или изявленията, които се считат за дискредитиращи армията, като на практика забрани всяка критика на войната в Украйна или изказвания, които се отклоняват от официалния наратив.

Журналистът от руското издание на списание "Форбс" Сергей Мингазов беше задържан по обвинение в разпространяване на невярна информация за руската армия, съобщи адвокатът му в петък.

Габов и Карелин са обвинени, че са подготвяли материали за канал в YouTube, управляван от Фондацията за борба с корупцията на Навални, която е забранена от руските власти. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари.

Габов, който е бил задържан в Москва, е продуцент на свободна практика, работил за множество организации, включително Ройтерс, посочва пресслужбата на руския съд.

Карелин, който има двойно гражданство в Израел, е бил арестуван в петък вечерта в северната част на Мурманска област в Русия.

41-годишният Карелин е работил за редица медии, включително за Асошиейтед прес. Бил е видео оператор за германската медия "Дойче веле", докато Кремъл не забранява на медията да работи в Русия през февруари 2022 г.

"Асошиейтед прес" е силно обезпокоена от задържането на руския журналист Сергей Карелин", се казва в изявление на информационната агенция. "Търсим допълнителна информация"./БГНЕС