Папата на посещение във Венеция в първото си пътуване от месеци насам

Папа Франциск ще посети Венеция на 28 април - първото му пътуване извън Рим от седем месеца насам, което ще бъде внимателно наблюдавано на фона на опасенията за крехкото здраве на 87-годишния папа.

Аржентинският понтифик обиколи света през 11-те си години като глава на Католическата църква, но не е пътувал от посещението си във френския град Марсилия през септември.

През декември той беше принуден да отмени пътуване до Дубай, където трябваше да говори на преговорите на ООН за климата, поради пристъп на бронхит.

А през март в последния момент се отказа от участие във великденско събитие, след като в продължение на няколко седмици страдаше от това, което Ватиканът нарече "лек грип".

Във Венеция първата спирка на папата ще бъде женски затвор на остров Джудека, където се помещава експозицията на Ватикана за тазгодишния фестивал на изкуствата Биенале.

В бившия женски манастир, в който сега се намират затворнички, Франциск - който отдавна защитава правата на хората от маргинализираните групи - ще се срещне с някои от 80-те затворнички и ще посети изложбата.

Изложбата "С моите очи" е завладяваща и разглежда ежедневието на затворниците чрез творбите на 10 различни художници.

"Това ще бъде исторически момент, защото той ще бъде първият папа, който ще посети Венецианското биенале", каза главният куратор на изложбата Хосе Толентино де Мендонка.

Посещението "ясно демонстрира желанието на Църквата да укрепи плодотворния и близък диалог със света на изкуството и културата", допълни той./БГНЕС