Александър Новак: „Турски поток“ ще мине през България

Втората линия на газопровода „Турски поток“ ще мине през България, заяви руският енергиен министър Александър Новак в Анталия, където участва в работата на руско-турската междуправителствена комисия по търговско-икономическото сътрудничество.

"Второто трасе на „Турски поток” ще мине през България, Унгария, Сърбия. В България директно”, цитира го tass.ru.

БГНЕС припомня, че „Газпром” разглежда и Гърция като опция за продължаване на потока от Турция.

Новак уточни, че проектът за разширяване на българската газопреносна система, така че тя да може да приема газ от „Турски поток“, върви по график, съобщава руската агенция РИА „Новости“. По думите на руския енергиен министър съществува споразумение между „Газпром“ и българското министерство на енергетиката и изпълнението на проекта се движи в съответствие с пътната карта за него.

Александър Новак съобщи, че се очаква пускът на първата тръба от проекта да бъде на 1 януари догодина. Тя ще доставя руско синьо гориво за Турция.

Според руския енергиен министър сроковете за пускане в експлоатация на второто разклонение на газопровода зависят от реализацията на съпътстващата газотранспортна инфраструктура в европейските страни. „Газпром“ е подписал пътни карти със съответните страни и процесът се развива в съответствие с европейските регулации, добави Новак.

Газопроводът „Турски поток“ ще има капацитет от близо 16 млрд. куб. м. газ годишно. Половината от тях ще се продават на турския пазар, другите са предназначени за износ към Европа. Според Александър Новак теоретично е възможно увеличаване на капацитета на „Турски поток“.

Руската агенция ТАСС припомня думите на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, че страни ни планира до края на 2020 г. да приключи изграждането на българското трасе от потока. /БГНЕС