Александър Стуб е новият президент на Финландия

Дясноцентристкият бивш министър-председател на Финландия Александър Стуб ще стане следващият президент, след като спечели втория тур на изборите срещу съперника си Пека Хаависто в най-силно напрегнатите президентски избори в страната от едно поколение насам.


Стуб от партията "Национална коалиция" обяви победата си нва 11 фефруари вечерта, а Хаависто, бивш външен министър и чле на Зелената партия, който се кандидатира като независим, го поздрави.

След преброяването на 99,4 % от гласовете Стуб има 51,6 % от гласовете срещу 48,4 % за Хаависто. По официални данни почти половината (около 46%) от избирателите, които имаха право да участват в предварителното гласуване, го направиха.

55-годишният Стуб заяви, че тази роля ще бъде "най-голямата чест" в живота му. Той добави: "Задачата на президента на републиката е по-голяма от един човек".

Малко преди 21:00 ч. местно време, след като вече беше изостанал в предварителното гласуване, Хаависто стисна ръката на Стуб, като му благодари и му пожела "успех в работата".

55-годишният Стуб е роден в Хелзинки и е бил член на Европейския парламент, член на финландския парламент, министър-председател между 2014 и 2015 г. и министър.

Извън политиката той е работил като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и като професор в Университета на ЕС във Флоренция и е запален триатлонист.

Има едно две пораснали деца от съпругата си, британско-финландската адвокатка Сюзън Инес-Стъб.

Той ще наследи двукратния президент Саули Нийнистьо, който ръководи присъединяването на страната към НАТО. На първия тур на изборите преди две седмици Стъб и Хаависто спечелиха съответно 27,2 % и 25,8 % от гласовете, водейки в конкуренция с девет кандидати, сред които и Юси Хала-ахо от крайнодясната партия "Финландци", който остана трети.


В трескавите последни дни на кампанията личният живот и отношението на кандидатите към ядрените оръжия се оказаха в центъра на вниманието. Хаависто, който се бори да стане първият зелен и първият гей президент на страната, зададе въпроса защо неговата сексуалност е била в центъра на вниманието през последните дни.

65-годишният мъж заяви, че е бил изненадан от начина, по който неговата сексуалност се е превърнала в обект на обществен интерес във втория и последния кръг, и каза, че журналистите, особено тези от националния телевизионен канал Yle, са "предизвикали" дискусия по този въпрос.

Финландският президент е държавен глава, главнокомандващ на армията и отговаря за външната политика в сътрудничество с правителството.

Международната сигурност и отбраната са основен приоритет за финландските избиратели на фона на обвиненията към Москва, че подстрекава "хибридна операция" на общата граница на Русия и Финландия, което доведе до временно затваряне на границата в нейната цялост. Стуб описа външната политика и сигурността като екзистенциални въпроси за Финландия.

Във Финландия "екзистенциалната заплаха" от страна на Русия надвисва - а спасяването от САЩ далеч не е сигурно. По-рано по време на кампанията той заяви пред Guardian: "За Финландия външната политика, политиката на сигурност, е екзистенциална."

Освен публичните дебати за сексуалността на Хаависто, централна тема бяха и ядрените оръжия.

Докато Стуб подкрепя разрешаването на транспортирането на ядрени оръжия през страната, Хаависто, който преди това е работил като мирен преговарящ в ООН, иска да запази забраната за ядрени оръжия във Финландия./БГНЕС