Почина американският летец, който се самозапали пред израелско посолство

Действащ член на американските военновъздушни сили е починал, след като се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон през уикенда в знак на протест срещу войната в Газа, съобщи Пентагонът.


25-годишният Аарон Бушнел е откаран в болница, след като служители на Сикрет сървис потушават пламъците, съобщи Би Би Си.

Преди да се самозапали в това, което нарече "краен акт на протест", той заяви, че "повече няма да бъде съучастник в геноцида".

При инцидента не са пострадали служители на посолството, заяви говорителка.

Говорител на Пентагона нарече инцидента, станал в 13:00 ч. местно време, "трагично събитие".

Във видеоклип, излъчен на живо в сайта за стрийминг Twitch, Бушнел, който беше облечен във военна униформа, се представил и казал, че е служител на Военновъздушните сили

По-рано той е изпратил електронно писмо до редица репортери и леви и анархистки новинарски сайтове.

"Днес планирам да участвам в екстремен акт на протест срещу геноцида над палестинския народ", гласи имейлът, като предупреждава, че той ще бъде "силно обезпокоителен".

Бушнел е откаран в болница в критично състояние.

На мястото е изпратена сапьорска група заради опасения за подозрителен автомобил, който може да е бил свързан с лицето. Превозното средство е обявено за безопасно, след като не са открити опасни материали.

Полицията във Вашингтон съобщи, че служителите работят съвместно със Сикрет сървис и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви за разследване на инцидента.

Летецът от Сан Антонио, Тексас, е израснал в Масачузетс и е посещавал държавни училища на полуостров Кейп Код.

Военновъздушните сили не потвърждават подробности за службата на Бушнел, позовавайки се на правилата за уведомяване на семейството, но военният вестник "Старс енд страйпс" съобщи, че той е имал чин старши летец.

В профила си в Linkedin Бушнел заявява, че е завършил базовото обучение на Военновъздушните сили "най-добре от класа" през ноември 2020 г. и че се е стремял "да премине от Военновъздушните сили на САЩ към софтуерно инженерство"./БГНЕС