Американски сенатори предложиха резолюция в подкрепа на еврочленството на РСМ

Съединените щати подкрепят присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).


Това се казва в проекторезолюция на Сената, внесена от сенаторите от Демократическата партия Питър Уелч и Жана Шахин и сенаторите републиканци Пийт Рикетс и Том Тилис.

В предложената резолюция, Сенатът призова президента и държавния секретар на Съединените щати, както и европейските съюзници, да се застъпят за отварянето на първия преговорен клъстер на ЕС със Северна Македония, без допълнителни двустранни условия.

„Президентът и държавният секретар трябва да продължат да работят в тясно сътрудничество с правителството на РСМ, за да подкрепят разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани, включително Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз“, се казва в предложения текст, цитиран от Радио Свободна Европа.

Резолюцията също така подчертава подкрепата на Сената за македонското правителство да предприеме реформите, необходими за напредъка към членството.


Сенатът „насърчава Скопие да продължи важната си работа за членство в Европейския съюз, както и усилията за продължаване на мира, стабилността и просперитета в Източна Европа“.

В проекторезолюцията се отбелязва, че страната е важен партньор за сигурността на Европейския съюз и Съединените щати и съюзник в НАТО, предоставяйки на Украйна хуманитарна помощ и значително военно оборудване, гласувайки в подкрепа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание срещу руската агресия, приемайки всички руски санкции от Европейския съюз“.

Миналия октомври сенаторите Уелч и Шахин посетиха Северна Македония, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина, подчертавайки подкрепата на САЩ за европейската интеграция на Западните Балкани и сигурността в региона на фона на руската агресия срещу Украйна. /БГНЕС