Анализатори: Газовите пазари са свидетели на забележителни събития

Европейските пазари на природен газ станаха свидетели на редица "забележителни събития" - от разширяването на инфраструктурата до рязкото покачване на цените, тъй като руската война в Украйна задълбочи енергийната криза.

Цените на природния газ в Европа започнаха да се повишават през лятото на 2021 г. с увеличаването на дисбаланса между търсенето и предлагането след възстановяването от COVID-19. През същия период Русия намали газовия поток към клиентите в Европа, с които имаше подписани договори.

Европейският бенчмарк за цените на природния газ TTF, който през септември 2021 г. възлизаше на 30 евро за мегаватчас, за първи път през август миналата година достигна над 300 евро за мегаватчас, след продължително покачване след войната.

"Това е увеличение от 10 до 15 пъти спрямо историческите нива. Вследствие на това за първи път презареждането на газовите хранилища в ЕС ще струва почти 100 млрд. евро през сезона на презареждане 2021-2022 г., в сравнение със средно 12 млрд. евро през предходните 10 години", заяви пред Анадолската агенция Джовани Сгаравати, анализатор в брюкселския мозъчен тръст за политически изследвания Bruegel.

"С нахлуването на Русия в Украйна стана ясно, че зависимостта на Европа от вноса на енергия от Русия не е теоретичен въпрос, а сериозна стратегическа отговорност. Русия се опита да се възползва от тази уязвимост, като изпразни хранилищата на ЕС през лятото на 2021 г., оставяйки ЕС в нужда от допълнителни 33 млрд. куб. м, за да запълни своите хранилища", каза той.

През 2021 г. Русия, със 155 милиарда кубически метра газ, представляваше над 40% от вноса на газ в Европейския съюз (ЕС).

Според Сгаравати, през 2022 г. Русия е намалила вноса си на газ в ЕС със 76% на годишна база, а ЕС е отговорил, като е намалил търсенето на газ с над 10% и е увеличил почти двойно вноса си на втечнен природен газ.

Вносът на втечнен природен газ в ЕС от САЩ и Русия се е увеличил, съответно, със 143% и 12%

По-мекото време изигра роля за намаляване на търсенето на газ, а потреблението на газ в ЕС в периода от август миналата година до януари тази година е намаляло с 19,3% в сравнение със средното потребление на газ за същите месеци в периода 2017-2022 г., сочат данните на Евростат.

"Въпреки че през 2022 г. беше постигнато намаление на потреблението на газ в Европа, то не беше достатъчно, за да компенсира намаляващите доставки на руски газ. И в резултат на това Европа увеличи вноса на втечнен природен газ с 60%, което доведе до рекордно високи световни спот цени на втечнения природен газ и сви обемите на втечнен природен газ, достъпни за развиващите се икономики", каза Ана Мария Ялер-Макаревич, енергиен анализатор в Института за енергийна икономика и финансови анализи (IEEFA).

Списъкът на страните с нови планове за инфраструктура за втечнен природен газ се увеличава

Загрижеността за сигурността на доставките и целта да се намали зависимостта от Русия доведоха до разширяване на инфраструктурата за втечнен природен газ в някои държави от ЕС.

"За първи път виждаме такъв обем инвестиции в инфраструктура за втечнен природен газ в цяла Европа, концентрирани в такъв кратък период от време", каза Сгаравати.

Според Ялер-Макаревич, Германия планира три проекта за наземни терминали за втечнен природен газ и е ускорила шест проекта за плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU), докато Snam разработва два проекта за FSRU в Италия, в допълнение към нови наземни терминали и разширяване на капацитета на съществуващия терминал.

След като Финландия и Естония се споразумяха за съвместен проект за бързо разработване на проект за FSRU, Франция, Нидерландия и Гърция също се присъединиха към списъка на страните с нови планове за FSRU.

Първият плаващ терминал за втечнен природен газ в Германия във Вилхелмсхафен с капацитет от 7,5 млрд. куб. м влезе в експлоатация през декември 2022 г., а Нидерландия разработи нов плаващ терминал за втечнен природен газ с капацитет от 8 млрд. куб. м в Еемсхафен, който функционира от септември 2022 г.

Хърватия обяви решението си да увеличи капацитета на своя терминал за втечнен природен газ в Крък от 2,6 млрд. куб. м годишно на 6,1 млрд. куб. м.

"Съществува обаче голям риск всички тези нови терминали за втечнен природен газ да не бъдат необходими в бъдеще и да се превърнат в блокирани активи", предупреди Ялер-Макаревич.

"Ако приемем, че целите на RePowerEU са постигнати и че потреблението на газ в Турция не намалее, тогава общото европейско търсене на втечнен природен газ ще бъде само около 150 млрд. куб. м през 2030 г., което е по-малко от приблизително 175 млрд. куб. м през 2022 г., което означава, че степента на използване на европейските терминали за LNG ще падне под 40%."

Зависимостта на ЕС от Русия спада до 14%

Пазарът на втечнен природен газ показва уязвимост към фактори, които оказват влияние върху световното търсене и предлагане и по този начин увеличават волатилността, вместо да стабилизират цените, каза тя.

"Колкото повече втечнен природен газ се търгува в световен мащаб, толкова повече цените му се влияят от геополитически въпроси, климатичните условия, състоянието на икономиката в различните държави, цените на други горива, увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, нивата на съхранение на газ и войната", каза Ялер-Макаревич.

С увеличаването на доставките на втечнен природен газ и намаляването на търсенето зависимостта на ЕС от руския газ до голяма степен е изчезнала.

"Сравнявайки януари 2021 г. и януари 2023 г., зависимостта на ЕС от Русия е намаляла от 51% на 14%, тъй като вносът на руски газ в ЕС е намалял със 76%", отбеляза Сгаравати.

Той предупреди също, че тъй като цените на газа в ЕС са се стабилизирали поради редица фактори - от меко време до силни доставки на втечнен природен газ, те могат да се повишат отново през следващия сезон на зареждане, преди да продължат да намаляват през следващата година.

Към 20 февруари газовите хранилища в ЕС бяха 63,7% запълнени, докато в Обединеното кралство те бяха запълнени 54,9%. /БГНЕС