Ананиев: Докато избирахме председател на НС, държавата фалира

Докато избирахме три дни председател на Народното събрание, държавата фалира. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС.

„МФ представи проектобюджет за 2023 г. с бюджетен дефицит от 6,6 на сто от БВП, което представлява 11,6 милиарда лева или с 5,3 милиарда лева се влошава дефицита спрямо 2022 г.“, каза Ананиев.

Също така се предлага да се тегли нов дълг от 16 млрд. лв. „Помислете и си отговорете кои финансови институции имат доверието на българската държава, особено след управлението на кабинета на Кирил Петков, за да финансират този дефицит и при каква доходност. Също си задайте въпроса как тези показатели ще дадат отражение върху нашето желание да станем редовен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. МФ е заложило в своя проектобюджет средна годишна инфлация от 6,4%. Отново по-оптимистична прогноза от тази, която даде БНБ в размер на 7,4%“, каза Ананиев.

Той заяви, че в проекта не са предвидени нито увеличение на минималната работна заплата, нито на бюджетните заплати в публичния сектор.

„Всичко това е в резултат на неадекватното управление на публичните финанси от моя наследник Асен Василев. Според мен той е най-слабият министър на финансите през последните няколко десетилетия“, каза Ананиев.

ГЕРБ внасят проект за изпълнение на Плана

На нас ни е необходимо ръководство на парламента, не за да му се радваме, че го има. На нас ни е необходимо ръководство на парламента, за да заработи, каза на свой ред заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той заяви, че предстои избирането на парламентарни комисии. Дончев призова да погледнем и към възможностите, а не само към кризите. „Описват куп рискове, които стоят пред нас. Ние трябва да погледнем и към възможностите. Една от малкото възможности, които съществуват пред България през следващите години е адекватно да използва наличното европейско финансиране от над 50 млрд. лева“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Той изрази съжаление, че от началото на тази година до август „нещата са в тотален застой“.

„По тази причина ние сме разработили и внасяме в НС проект на решение задължаваме служебното правителство във възможно най-кратки срокове да внесе в НС всички закони, необходими за изпълнение на етапните цели за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи следващия транш финансиране, който е в размер на 1,5 млрд. лв.“, каза Дончев.

ГЕРБ ще настоява служебното правителство да предостави анализ от риска от загуба на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост предвид голямото закъснение, както и мерки как това може да бъде преодоляно.

Парите по плана трябва да се влеят в модернизацията на икономиката.

„Каквото зависи от нашата ПГ ние ще го направим, въпреки че част от законите, които са поети като ангажимент, не са безспорни“, каза Дончев, имайки предвид прибързаната либерализация на пазара на битовите потребители на ток. /

ГЕРБ внасят 7 антикризисни мерки

В понеделник ГЕРБ ще внесе 7 антикризисни мерки в НС. Това заяви депутатът Делян Добрев.

„Те няма да струват нито лев на държавния бюджет. В същото време вярваме, че ще подействат като Редбул върху икономиката на страната“, каза той.

Първата мярка е решение на НС за компенсация на цената на тока за бизнеса. Предлагаме тази компенсация да продължи през 2023 г. като се раздели на две части. Абонатите присъединени на ниско и средно напрежение да получат 100% компенсация за цените над 250 лв/МВтч. Тези, които са директно присъединени към мрежата с високо напрежение, да получат 100% компенсации над 200 лв/МВтч.

Второто предложение забрана на либерализация за битовите абонати.

„Вчера чухме едно много объркано изложение от страна на служебния енергиен министър, че битът ще излиза на свободния пазар, като това бе прикрито с две тарифи на тока. Почти всички домакинства ще надскочат тези два прага“, предупреди Добрев. В тази връзка ГЕРБ предлага на НС изрична забрана за всякакви действия в посока либерализация на пазара на тока за бита до 1 януари 2026 г.

Третото предложение е решение на НС за горивата. МС да въведе мито и да изземе свръхпечалбата от горивата, да предприеме други действия по свое усмотрение, които да доведат до 1 лев намаление на цената на горивата на литър.

Четвърто предложение е дългосрочен договор за доставките на природен газ. „Ако бъде проведена открита процедура и бъде избран доставчик на газ различна от руската, цената ще спадне значително в България“, посочи Добрев.

Пето предложение е решение на НС за лицензиране от АЯР на неруско ядрено гориво. „С оглед на войната в Украйна и ограничителните мерки спрямо Русия, ние трябва да гарантираме, че нашата АЕЦ ще продължи да работи. От тази гледна точка предлагаме да се ускорят дейностите по лицензиране на неруско ядрено гориво“, призова Добрев.

Последните две предложения са свързани с облекчаване на процедурите за изграждане на ВЕИ и да приемем закон за офшорния вятър. „Тези две предложения ще гарантират повече производство на електроенергия в страната, което ще намали и крайната цена на тока“, каза депутатът от ГЕРБ и подчерта:
„Нито една от тези седем мерки не е свързана с харчене на държавни пари!“. /БГНЕС