Андреа Пирло е новият треньор на Сампдория

Андреа Пирло бе назначен за нов наставник на Сампдория, като ще се опита да върне бившия шампион на Серия А обратно в елита след изпадането през изминалия сезон. В свое изявление, генуезци разкриха, че са възложили на италианската икона Пирло „ролята на старши треньор на първия тим до 30 юни 2025“.


Миналия месец 44-годишният световен шампион със „Скуадра адзура“ напусна Фатих Карагюмрюк три кръга преди края на кампанията, а клубът се намираше в средата на таблицата.

Пирло спечели два пъти Шампионска лига и шест пъти Серия А като футболист на Милан и Ювентус, а с националния отбор на страната триумфира на Мондиал 2006. След като окачи бутонките, той води „Старата госпожа“ един сезон, но бе уволнен през 2021, след като тимът приключи на четвърто място и отпадна от ШЛ в осминафиналната фаза на надпреварата.

Самп, който грабна първата си и единствена титла на Серия А през 1991 година, финишира изминалата кампания, изпълнена с огромни финансови трудности, на дъното на класирането. Футболистите играха месеци наред без заплати, а опасността от фалит беше налице. Въпреки това, кандидатура, водена от две компании, една от които собственост на президента на Лийдс Андреа Радризани, бе приета от напускащия Масимо Фереро по-рано този месец. Фереро трябваше да се оттегли от президентския пост през декември 2021, след като бе арестуван за подправен фалит и бе мразен от феновете за окаяното състояние, в което остави клуба. /БГНЕС