Ангелин Цачев: Необходими са системи за съхранение, които да поемат бума на соларни мощности

Свидетели сме на бум на инсталирането на соларни мощности, паралелно с това е необходимо изграждането на системи за съхранение.

Развитието на енергиен коридор Изток-Запад, който ще свърже България с Италия през РС Македония и Албания, ще позволи произведената зелена енергия да бъде доставяна в други европейски региони.

Това заяви в интервю за БГНЕС Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Към момента в България инсталираните мощности за производство на възобновяема енергия са над 3000 МW соларни мощности и около 700 МW производствени мощности от вятър.

„Предизвикателствата за ефективното употребяване на произведената електроенергия са в месеците, когато потреблението е ниско. Това са месеците април и май, а също така септември и до известна степен октомври. Тогава потреблението в страната е по-ниско, което е едно сериозно предизвикателство пред ЕСО да осъществи едно балансиране на системата предвид по-високото производство на възобновяема енергия, поради недостиг на достатъчно маневрени мощности в системата“, обясни Цачев.

Изпълнителният директор на ЕСО посочи, че една голяма част от електроенергията се изнася и до този момент няма проблем с това, защото разполагаме с достатъчен трансграничен капацитет, който да поеме произведеното количество от инсталираните към този момент мощности. През следващата година очакваме да навлязат още между 1500-2000 МW нови соларни мощности.

„Не само ние инсталираме, същият процес се наблюдава и в Румъния, и в Гърция – страните, които са най-близо до нас. Този бум на инсталирани соларни мощности е в ход. Когато тези централи работят по едно и също време, защото слънцето и в България, и в Румъния, и в Гърция грее по едно и също време, тази енергия започва да става излишна. Затова е необходимо паралелно с изграждането на тези мощности да бъдат изградени системи за съхранение, да бъде развито производството на зелен водород, да бъде увеличено потреблението в страната и по този начин тази енергия да намери своето място“, заяви Цачев.

Той коментира и работата на системния оператор по няколко проекта от европейско значение. От ЕСО очакват всеки момент да бъде обявен за проект от общоевропейски интерес „Кармен 2“. Това е проект, който нашият оператор развива с румънските колеги и е насочен към дигитализацията на мрежата. Това ще даде възможност да развием още по-добре вътрешната си мрежа и да присъединим още повече възобновяеми мощности в Северна България.

Ангелин Цачев подчерта, че идеята за нов коридор между Югоизточна и Северозападна Европа е на ЕСО. „Проектът третира изграждането на нов енергиен коридор от България, Гърция през всички източни страни Румъния, Словакия, Полша и да стигне до Германия. Това е първият етап. Вторият етап трябва да се направи допълнителен коридор, ако е необходим, през Франция и Италия и така да се затвори целият пръстен“, обясни той.

Не по-малко важен и перспективен е и коридорът Изток-Запад между Турция, България, РС Македония, Албания, Черна гора до Италия. „В момента започва изследване за необходимостта от един такъв коридор“, заяви Ангелин Цачев и подчерта, че при всички положения един такъв нов енергиен коридор ще позволи да се разшири доставянето на зелена енергия в други региони на Европа. /БГНЕС