Ангелов: Намираме се в началото на края на третата вълна на COVID-19

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса в България. Тенденциите за спадане на заболеваемостта са много крехки, но отчетливи.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за разспотранението на COVID-19 в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Дневната заболеваемост е 680.5.

74% от леглата за неусложнени пациенти са заети. 64% е заетостта на интензивните легла на национална база, отчете Ангелов и отбеляза намаляване по този показател.

На седмична база излекувани и потвърдени случаи – те се изравняват. 19 105 е броят на излекуваните.

Министърът съобщи, че данните показват, че Бургас е пречупил кривата и върни надолу по заболеваемост.

От своя страна председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски заяви: Тенденциите са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-висока точка през ноември по заболеваемост. Спадът в заболеваемостта е само със 7%. По отношение на починалите не сме достигнали връхната си точка от 8 декември, но тенденцията на починалите е покачваща се.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов посочи, че експертите на ЕМА не препоръчват специфична профилактика на хората, ваксиниран с „АстраЗенека“. Ваксинираните трябва да бъдат наблюдавани и ако се появят нежелани симптоми да потърсят медицинска помощ, каза той. /БГНЕС