Ангелов: Не може да проявим лекомислие, призовавам гражданите към разум и спокойствие

Резултатите до тук не ни дават право да проявим доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови, ако тази трета вълна изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. Виждате какво се случва в Португалия. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати помощ. Там вече има 14 хиляди жертви на коронавируса. Призовавам българските граждани към разум и спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата – следим всяко едно число, всяка една тенденция и сме готови да предприемем необходимите действия, ако това се наложи.

С тези думи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов започна днешния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на БГНЕС.

52 години е средната възраст на новодиагностицираните, отчете министърът. 24 лица са под 19-годишна възраст.

719 са новите случаи на COVID-19, само в София са 170

Заетостта на болничните легла на национална база е 32% за неосложнени пациенти, и 38% интензивни легла.

Силистра, София област и Шумен са областите с най-много заети легла.

9580 е броят на заразените медици от началото на пандемията.

5981 души са излекувани за 4 дни от началото на седмицата. Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи, каза още Ангелов. /БГНЕС