Ангелов: Нито един ден от летните месеци не е проспан

Не сме позволили България да е на първите места по смъртност в света. От самото начало на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет. Това заяви пред бТВ здравният министър Костадин Ангелов.

Голямото недоверие, натрупано през годините доведе до този резултат. Решението е едно - спазване на мерки, дезинфекция, дистанция, уважаването на лекарите, добави Ангелов.

Системата има нужда от сериозен ремонт, дали тази реформа трябва да бъде започната отново или не - нямаме консенсус. Голяма част от болниците са така построени, че нови отделения за ковид се правят с прегради, с нови стени, които се изграждат. Това е предизвикателство, уточни Ангелов.

Нито един ден от летните месеци не е проспан. Два дни след като дойдох като министър пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област.

Проблемът са хората, нямаме достатъчно медици, обясни Ангелов. Много трудно можем да намерим лекари и сестри, не е проблемът в липсата на сгради и легла, или липса на организация, да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане. Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла, подчерта министърът.

Държавата е преценила, че цената която ще плаща за PCR тест е 60 лева. Всяка една лаборатория, освен консумативите имат апаратура, цени на труд, амортизация, ток, вода, допълнителни косвени разходи. Знам какво струва един такъв PCR тест. Цената от там нататък се определя от лабораторията, това е ценообразуване. Знам, че стига до 120 лева. Когато получат направление от лекаря по показния гражданите, ще могат да си направят и PCR тест. PCR не става по желание, а по преценка на лекаря. Приравняването на антигенните тестове с PCR, няма да се случи в България в следващите дни. Европейският център за контрол на заболяванията казва, че антигенните тестове могат да се прилагат в места, където имаме големи групи от хора, където можем да направим скрининг. След като се направи антигенен тест, трябва да се потвърди с PCR, тоест отново се оказва, че трябва да се прави PCR. Антигенните тестове са безплатни, раздадени са на лекарите в линейките, на РЗИ във фургоните пред болниците. Там се правят безплатно на пациенти с клинична симптоматика. Лечението се започва не на базата на позитивен тест, а на базата на клинична картина, добави още Ангелов. Ние сме готови с електронното направление. След като се подпише Националният рамков договор, направлението ще стане факт, уточни още министърът. /БГНЕС