Ангелов: Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди

Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират първо – намаляването на натиска върху системата на здравеопазването, второ – ефективен контрол върху инфекцията и трето – здрави българи.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Ангелов провери организацията и начина на работа на първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19, намиращ се пред сградата на РЗИ-София.

За пореден път здравният министър подчерта, че след одобрението на ваксините, ваксинацията може да започне най-рано в началото на следващата година, а държавата вече е подготвена за това, активно създавайки необходимата логистика. „Държавата е готова да приеме ваксината с цялата логистика, която се изисква да бъде създадена от нас“, подчерта още той.

Здравният министър припомни, че допълните мобилни екипи, които са специално оборудвани, ще извършват имунизациите в страната.

Ние ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините, към настоящия момент информацията, с която разполагаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно и има такива, които се поставят еднократно. Все още нямаме кратка характеристика на продукта. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори на въпрос на БГНЕС за това колко пъти ще трябва да се ваксинираме.

До започване на ваксинацията ще дадем отговор на въпроса как ще се знае кой е ваксиниран и кой не, отговори министърът на друг въпрос на БГНЕС.

Личните лекари, с които имахме среща днес настояват да продължат да вкарват данни за ваксинацията в информационната система, каквато има в момента в НЗОК, а „Информационно обслужване” поеха ангажимент от там автоматично да се извличат данните и да се вкарват в системата, която отговаря само за COVID-19, обясни още Ангелов. /БГНЕС