Ангелов: Ще се уверя, че сроковете за ваксините ще бъдат спазени

Ще отида в Брюксел, за да се уверя, че срокът по договорите за ваксините ще бъдат спазени, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса в страната, предаде репортер на БГНЕС.

В отговор на въпрос на БГНЕС относно изискванията за PCR тест на гражданите от Западните покрайнини, които работят, учат или с лекуват у нас, министър Ангелов отстъпи думата на държавния главен здравен инспектор. По думите на доц. Ангел Кунчев искането на гражданите от Западните покрайнини за отпадането на PCR тестовете е много обосновано. Когато става дума за непостоянно пътуване, не можем да направим изключение. Изключението важи само за тези, които се придвижват в рамките на 30-километровата зона, подчерта той.

С 32% е нараснала заболеваемостта или 140 на 100 000 души, смъртността е увеличена само с 4%. В болниците имаме повече от 15% увеличение спрямо миналата седмица, над 3000 души са приети. Интензивните структури все още не са натоварени, заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга.

Тези данни не са предизвикателство за здравната система, но в някои региони, като Кюстендил, са заети целите отделения и всички легла, заяви още Мутафчийски.

В брифинга участва и министърът на образованието Красимир Вълчев. той докладва, че няма данни дали връщането на учениците в класните стаи е причина за увеличаване на ръста на новозаболелите.

В момента 650 хиляди деца и ученици са в училища и няма как това да не бъде част от веригата за разпространение на вируса. Ако малките бяха най-големите преносители, щяхме да имаме бум, каза още министърът.

Факт е, че поехме риск с по-големите ученици, защото смятаме, че образованието е приоритет и ценност. Ако ситуацията се влоши, ще се откажем от графика. Желанието ни е максимум присъствено обучение, но да не застрашаваме живота на ученици, учители и родители, каза още той по повод връщането на учениците от горните класове, които вече се обучават присъствено по предварително определен график.

В отговорите по журналистически въпрос министър Ангелов говори и за предстоящите парламентарни избори и провеждането им в пандемична обстановка. В сряда той проведе среща с членове на ЦИК по повод медицинския протокол, който е свързан с провеждане на изборите.

„Поех ангажимент 45 дни преди датата на изборите да имаме финален документ, който да е медицински протокол за провеждането на безопасен изборен процес. Това ще се случи. Очакваме бележките на ЦИК до края на тази седмица, най-късно в понеделник, и окончателният вариант ще бъде представен не по-късно от 18 февруари”, каза Ангелов.

Той каза, че провел много плодотворна дискусия с представителите на ЦИК. „Да, изтъкна се проблем, че имаме притеснения по отношение на възможността да бъдат ваксинирани всички членове на Секционните избирателни комисии. Разбира се това не зависи от МЗ, ние отправихме един апел, ако могат СИК да бъдат определени по-рано, това зависи от закона, не зависи от МЗ. Написали сме няколко писма още преди тази среща вчера с ЦИК, с която я молим, чрез разговори с парламентарно представени сили, които ще излъчат представители, които по закон имат право да бъдат членове на СИК, да посочат тези хора максимално бързо”, заяви той.

Министърът каза, че тяхната цел е първата доза да бъде поставена не по-късно от 5 март, за да имат време да поставят втората доза на ваксината в рамките на 21 дни, и след това да има време да се постигне т.нар напрегнат имунитет, за да може той да бъде ефективен по време на изборния ден.

„В тази връзка очаквам отговора от ЦИК. Очаквам да бъдат посочени членовете на ЦИК, които искат да бъдат ваксинирани, членовете на районните избирателни комисии, които ще бъдат назначени, доколкото разбрах до 18 февруари, а също така общинските избирателни комисии и секционните избирателни комисии. Предвидили сме възможности и за ваксинирането на хора, непосредствено преди деня на изборите”, каза той.

Ангелов посочи, че ЦИК поставили въпрос за това дали са предвидили общинската администрация, която има отношение към изборния ден да бъде ваксинирана. „Да, предвидена е”, каза той. Имало и въпрос дали в изборния ден може да извършат ваксиниране на член на СИК, министърът каза, че според тях като експерти това не е подходящо. /БГНЕС