Ангелов: Търговците на едро са подчинили МЗ и агенцията по лекарствата

“От всичко казано до момента изводът, който можем да направим е, че търговците на едро са подчинили МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)”. Това заяви председателят на комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.


Ангелов направи изявление след откритата част от изслушването за медиите - това на Богдан Кирилов, изпълнителният директор на ИАЛ. Предстои изслушването на министъра на здравеопазването, директора на Главна дирекция борба с организираната престъпност, на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”, на директора на Агенция „Митници“ и на изпълнителния директор на „Информационно обслужване“, но то е закрито за журналистите.

“ИАЛ са установили, че инсулинът е в складовете, а не е по аптеките и пациентите. Това означава, че МЗ, ИАЛ не защитава интересните на гражданите”, смята Костадин Ангелов, след което обясни, че ще предложат законодателни промени, които да решат проблемите и да направят системата СЕСПА да работи ефективно. “Ще предложим да се изгради и надгради СЕСПА на ново. Тя да бъде система, в която в реално време да показва наличности при търговци на едро, на дребно, притежатели на разрешение за употреба, ние ще виждаме всичко в реално време-така е в Испания. Няма как да не знаем какво се случва в страната”, категоричен е Ангелов. /БГНЕС