Ангелов: Ваксините пътуват към България

Ваксините пътуват към България, идват на 25-ти вечерта или на 26-ти сутринта минават българската граница. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Има вероятност и аз да съм първият ваксиниран българин, това ще се реши предния ден от ваксинационния щаб. Това заяви пред бТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ваксинирането е пътят към победата на това заболяване. Всички ваксини достъпни за европейските граждани, ще дойдат в България във времето, когато те ще пристигнат и в Европа. Българските граждани ще имат достъп до същите ваксини, какъвто достъп имат и европейските граждани, подчерта Ангелов. Започваме с фазите – първа фаза обхваща лекарите в болниците, фармацевтите, тези на първа линия, стоматолозите. Започваме ваксинацията в лечебните заведения, след това в РЗИ, мобилни кабинети. Моят ангажимент е всеки едни българин, който е заявил желание да се ваксинира, до него да достигне ваксината. Когато започнем ваксинирането извън първа фаза, ще започне организацията така, че всяка една институция, попадаща в обхвата на фазата за ваксинирането да събере желаещите хора да се ваксинират. Ще кажем и какъв ще е редът и мястото за ваксиниране, каза още Ангелов.

Всеки, който желае да се ваксинира, когато отиде при личния си лекар, лекарите ще предоставят необходимата информация на разбираем език, ще подпишете информирано съгласие и ще си зададете всичките въпроси. Ангажимент наш е така да направим, че информацията да достигне на смлян език до всеки един български лекар, за да може да отговори на всичките въпроси на гражданите. Нямаме място за страх вече, убеден е Ангелов.

Не са изключени от ваксината хората с алергии и автоимунни заболявания. Когато отидете лекарят ще ви каже най-добре какво трябва да направите със сигурност, добави министърът.

Първата ваксина сега, която ще дойде в България влияе и върху новия щам на коронавируса, уточни още Ангелов. /БГНЕС