Ангелов: Здравната ни система издържа

Справяме се и с третата вълна на COVID-19. Мерките бяха навременни, пълноценни, дадоха резултат. Здравната ни система издържа. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

С най-висока заболеваемост са София град, Варна, Русе, Перник, София-област и Бургас. Най-ниска е заболеваемостта в във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик и Габрово, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев.

Има спад на заболеваемостта. Продължаваме да вървим към края на третата вълна, но все още имаме високи резултати.

В Европа огънят е в Полша, Унгария, Швеция и др., добави Кунчев.

324 090 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех” ще получим за април, това ще позволи да правим по 20 000 дози на ден.

През май ще получим 1 505 790 дози от „Пфайзер”. През юни ще получим 1 645 000 дози на „Пфайзер”. Реалистичен сценарий за колективен имунитет е краят на юли, песимистичен сценарий е краят на август, добави Ангелов.

Уморихме се от политика в здравеопазването. Този щаб логично е да бъде разформирован в края на мандата, тъй като той е надинституционална структура, която контролира държавни органи. Логично е следващият премиер съгласно неговите разбирания да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават, отговорността за контрола на пандемията се носи от здравния министър и главния здравен инспектор, както и досега, добави Ангелов.

Проф. д-р Красимир Гигов съобщи, че общият брой на ваксинираните към момента е 620 075 души, с втора доза са 120 371, вчера са ваксинирани около 15 000 души. /БГНЕС

Тагове: