Анкара: Историята на европейските държави е пълна с геноциди

Историята на европейските държави е пълна с геноциди, пише турският вестник „Сабах“.

Белгийският крал Леополд II Сакскобургготски управляваше Конго с нечувана жестокост в края на 19 век, малко хора знаят, че той е избил повече хора, отколкото Сталин по време на репресиите през 1938 г.

Повод за статията, в контролирания от роднините на президента Реджеп Ердоган вестник, е възмущението от изказването на френската депутатка Соня Крими. Последната е осъдила позицията на Анкара за геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. Тогава османските турци и техните съюзници кюрди избиват над 1,5 милиона невинни арменци.

„Когато външният министър Мевлют Чавушоглу постави на място всезнаещата депутатка от френския парламент Соня Крими, това беше достойно за възхищение. Чавушоглу даде подобаващ отговор, но това е малко“, пише „Сабах“.

„Да, през 1915 г. се случиха трагични събитие, имаше загинали, но ние не можем да убедим европейските страни, че случилото се тогава не е било систематичен геноцид. Европа използва 1915 г., за да навре Турция в ъгъла и да получи политически дивиденти. В отговор на политиката на много европейски страни, които признават събитията от 1915 г. за геноцид, ние трябва да предприемем съответните стъпки“, призовава изданието.

То дава кратка справка на геноцидите, които европейските страни са извършили:

„В Индонезия, бивша колония на Холандия, холандските военни са разстреляли 3,1 хиляди индонезийци. От 17 век Холандия е създавала колонии на територията на Гана, Южна Африка, Ангола, Намибия, Сенегал и е вършила геноцид в тези земи.

Над 10 милиона души са станали жертва на геноцида в Руанда и Конго, под колониалното господство на Белгия. А Франция в периода 1954-1962 г. е изтребила 1,5 милиона алжирци.

Великобритания от 1788 до 1938 г. систематично е унищожавала аборигените – коренното население на Австралия. От 750 хиляди местни жители на Зеления континент са оцелели едва 31 хиляди души.

Историята на много европейски страни е пълна с геноциди, но те през цялото време обвиняват турците в геноцид. Нека да направим и ние същото – да признаем геноцидите, които са извършили европейските страни, да организираме паметни церемонии, да издигнем паметници на жертвите“, призовава „Сабах“. /БГНЕС