Анкета: Австрийците са против разширяването на ЕС

Резултатите от последното проучване на Австрийското дружество за европейска политика (OGfE) показват, че австрийците, за разлика от своите политици, са против членството на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.


Мнението на австрийската общественост за членството на Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Албания в ЕС не показва големи колебания. 21% от анкетираните заявяват, че подкрепят членството на Северна Македония в ЕС, докато 47% са против. Подкрепата за членството на Албания в Съюза е 22%, а 51% от австрийците са против. Австрийците не гледат благосклонно на членството на Косово в ЕС – то печели подкрепата на 16% от анкетираните, докато подкрепата за Босна и Херцеговина е 29%. Проучването показва, че Сърбия има 24% подкрепа, а Черна гора - с един процент по-малко. Резултатите показват, че Турция има най-малка подкрепа-едва 8% процента от анкетираните са подкрепили членството й в ЕС. От 2010 г.

OGfE провежда проучване на общественото мнение за присъединяването на Западните Балкани и Турция, като сега в изследването са включени Украйна, Молдова и Грузия. За Украйна са 24% от анкетираните, за Молдова 22%, а за Грузия – 17%.

В анкетата беше поставен и въпросът за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България. Само 38 на сто от анкетираните биха приели България в Шенгенското пространство, а 36 на сто биха приели Румъния.

„Официална Австрия отдавна се възприема като убеден поддръжник на разширяването на ЕС, особено що се отнася до влизането на страните от Западните Балкани. Населението обаче традиционно има различно мнение по този въпрос. Общественото мнение е разделено и това е отражение на политическия дискурс. Консолидацията на Съюза и решаването на острите проблеми в обществото има ясно предимство пред по-нататъшното, по-мащабно разширяване на ЕС“, подчерта генералният секретар на OGfE Пол Шмид.

Проучването е проведено от 11 до 13 април, по време на което са анкетирани 1000 австрийски граждани на възраст между 16 и 80 години./БГНЕС