Антон Орош: 30 км/ч е максималната скорост на първия български електрически скутер

Първият български електрически скутер има максимална скорост около 30 километра в час. Около 70 километра му е пробегът с едно зареждане. Захранва се от два броя 12-волтови акумулаторни батерии. За да може конструкцията да бъде по-лека са използвани плоскости от стъклопласт в страничните капаци, което говори за стремеж да бъде актуална за времето си тази конструкция.

Това каза в интервю за БГНЕС Антон Орош, колекционер и изследовател на българската техника, който изнесе лекция-презентация на Софийския фестивал на науката по повод 50-годишнината от създаването на първия български електрически скутер.

„Той е създаден през 1972 г. в Научноизследователския проектоконструкторски институт по двигатели и автомобили“, сподели Антон Орош и допълни, че за да може електрическият скутер да се появи, своите усилия обединяват много специалисти.

„Например, батерията му е творение на специалисти от Централната лаборатория по електрохимични източници на ток, а пък електродвигателят – на Научноизследователския проектоконструкторски институт по електро и мотокари“, заяви изследователят на българската техника.

„Първият български електрически скутер първоначално има един пластмасов макет, а след това вече започва изработването на прототипа по негов образец“, разказа още Орош и добави, че само след една година, през 1973, започва производството на още един български електрически скутер. /БГНЕС

Тагове: