Антон Златанов: Недоумявам двойния стандарт към българските граждани

Недоумявам двойния стандарт към българските граждани. България изпълнява задълженията си и опазва границите, но ветото за Шенген демотивира хората.


Това заяви Антон Златанов, директор Гранична служба "Полиция" в България, по време на конференцията "Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на ЕС", предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков от Брюксел.

Златанов недоумява защо се налага този двоен стандарт за българите като европейски граждани.

Границите с Гърция Румъния са натоварени в рамките на ЕС поради вътрешния граничен контрол, който затруднява обикновените хора. Този проблем се забелязва най-вече през летния сезон и огромния поток от туристи.

Според началника на Гранична полиция с приемането ни в ЕС огромен ресурс от вътрешните граници ще бъде насочен ефективно към външните граници, които са и граници на целия ЕС.

Златанов припомни, че българо-турската граница е една от най-натоварената в Европа. "След като започна войната в Украйна, целият поток на тежкотоварните автомобили в момента е пренасочен и минава през нашите гранични пунктове. Тази година на "зелена граница" бе рекордната, най-натоварена от към мигрантски натиск. До преди 2 години натискът бе с 50% по-голям от миналогодишния", заяви Златанов.


Той подчерта, че комуникацията ни с Анкара е много добра - "каквото правим ние, това правят и от другата страна".

Златанов отчете с около 30% повишено присъствие на патрули по граничния път, което е предотвратило успеха на нелегалната миграция. В същото време българските власти задържат повече мигранти и трафиканти във вътрешните граници. Отчетено 36% понижаване на нелегалната миграция през последната половин година между България и Турция.

Австрия също е запозната с тези факти. Мигрантите без регистрация са намалели с 50% и вече са 40 хил., което е безспорен успех, каза Златанов.

Шефът на Гранична полиция посочи, че служителите получават отлични оценки от своите колеги, но в същото време не се постига желаният резултат (членство на България в Шенген - бел. ред.) и това демотивира хората.

"Получаваме нелогичен отговор на нашите действия. Аз не разбирам от политика, там вероятно това е позволено, но в нашата работа не е. Аз не го разбирам, не го разбират и моите колеги", добави Златанов. /БГНЕС