Арести и промени във Франция след терористичен акт в Рамбуйе

Франция задържа трима души от кръга на извършителя на терористичния акт вчера, съобщи каналът BFMTV. Всички те са свързани с нападателя.

В Рамбуйе (на 60 км югозападно от Париж), тунизиец нападна с нож служителка на полицията. Той няколко пъти намушкал служителката в гърлото, след което жената починала. Нападателят извикал "Аллах Акбар!". Той бе застрелян от полицията. Атаката е извършена във фоайето на управлението. Първоначално нарушителят е бил объркан с посетител, който е дошъл в полицейското управление за помощ.

Разследването на това нападение е поверено на прокуратурата по тероризма.

Представителят на прокуратурата по въпросите на тероризма от своя страна заяви, че според разследването нападателят се е подготвял предварително за това нападение, а случаят е класифициран като терористична атака. Убиецът е получил разрешение за пребиваване във Франция през 2019 г. Наскоро той се е преместил да живее в Рамбуйе, което се намира на около 60 км югозападно от Париж.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен разпореди на префектите на департаментите и регионите да засилят защитата на полицейските управления и сградите на жандармерията, съобщава АФП.

Префектите бяха инструктирани да „повишат бдителността и да засилят мерките за сигурност в района на полицейските управления и на местоположенията на жандармерията. Особено внимание трябва да се обърне на защитата на помещенията за приемане на граждани“, е посочено в заповедта.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, изрази съболезнования към народа и полицията на Франция, както и на роднините на полицайката, убита в Рамбуйе.

"Изразявам пълната солидарност на Европа с народа и силите за сигурност във Франция във връзка с тази трагедия", каза той.