Арести сред властта в Албания: задържани бизнесмени, полицаи, прокурори и членове на престъпни групи

Държавната полиция и Специализираната прокуратура (СПАК) на Албания проведоха мегаоперация в няколко града на страната през последните часове, започвайки от вечерта на 26 юли.


Бизнесмени, бивши полицаи, прокурори и членове на престъпни групи се озоваха с белезници, съобщава „Albanian Post“.

Операциите включват акции в Тирана, Шкодра и Кукъс, след като държавната полиция и СПАК са попаднали на следа в резултат на повредата на комуникационното приложение "SKY".

Властите са арестували бизнесмена Пълумб Гьока, бившия директор на оперативните сили Олтион Бистри, бившия полицай Ардит Хасанбега, шефа на прокуратурата Джевахир Лита, както и Астмер Билали, част от групата "Байра".

Подозренията са, че те са обвинени в корупция, злоупотреба със служебно положение и организирана престъпна група.

Министърът на вътрешните работи на Албания Таулант Бала приветства операцията, организирана вчера вечерта от държавната полиция, при която бяха арестувани представители на организираната престъпност, служители на държавната полиция, както и прокурори, замесени в престъплението.

В публикация в социалната мрежа Фейсбук Бала заяви, че тази значима операция е „ясно отражение на волята на нашите правоохранителни органи да атакуват престъпността в целия й спектър и да изведат владението на държавата на друго ниво в правния ред в Република Албания“.

Той изрази пълна увереност, че укрепването на сътрудничеството между правоприлагащите органи и общата борба за изчистване на центровете на престъпността ще изведат Албания на друго ниво на върховенството на закона.

Олтион Бистри беше назначен за специалист в дирекцията за масови престъпления, като стана началник на операциите - пост, който той пое през февруари миналата година. През есента на 2021 г. Олтион Бистри беше на служба в полицията в Лежа, а по-рано оглавяваше полицията в Дуръс. Бистри беше и началник на Комисариат № 2 в Тирана.

По време на тази операция полицията арестува и Астмер Билали в Шкодра. Билали е известен като част от групата "Байра" в Шкодра и доскоро беше в затвора. /БГНЕС