Арестуваха кралицата на папараците по делото Саркози

Основна фигура във френския свят на папараците е обвинена в манипулиране на свидетели по дело, в което участва бившият президент Никола Саркози, съобщи адвокатът й пред Франс прес.

Мими Маршан, която управлява агенция BestImage, също е обвинена в престъпен сговор, каза адвокат Каролин Тоби.

"Тя твърдо отрича обвиненията срещу нея", добави тя. Маршан беше арестувана в четвъртък заедно с няколко други заподозрени по заповед на магистрати, разследващи предполагаема корупция на Саркози, който е обвинен във вземане на пари от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Саркози отрича обвиненията. Франсоа дьо Лабар, журналист от „Пари Мач”, който също беше арестуван в четвъртък, бе освободен без обвинение по-късно същия ден.

Маршан и Дьо Лабар спомогнаха за организирането на интервю през ноември с един от основните свидетели срещу Саркози Зиад Такиедин, в което той оттегли твърденията си срещу бившия държавен глава.

След това, разговаряйки с френски следователи, Такиедин отново промени версията си, оттегляйки казаното пред „Пари Мач”, и казвайки, че думите му са "изопачени".

Адвокатът на Маршан Тоби настоя днес, че нейната клиентка „е действала в качеството й на журналист, който е направил това ексклузивно интервю с Taкиедин. „Всичко, което тя направи, беше да организира снимките и интервюто в рамките на параметрите на работата си“, добави тя.

Маршан, широко известна като "Мими", работи в тясно сътрудничество с множество богати и могъщи фигури от света на политиката и развлеченията, включително президента Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Разследващият уебсайт Mediapart, който първо съобщи за задържането на Маршан и Дьо Лабер, заяви, че са заподозрени в „задкулисни преговори с г-н Такиедин”, за да го убедят да оттегли твърденията си срещу Саркози. Преди да се откаже от казаното пред „Пари Мач”, Taкиедин винаги е твърдял, че е доставил куфари, пълни с пет милиона евро в брой от Триполи на началника на кабинета на Саркози през 2006 и 2007 г.

Арестът на Маршан е последният обрат през годините на искове и разследвания срещу агресивния десен политик Саркози, който изкара един мандат като президент, от 2007-2012 г.

През март Саркози беше признат за виновен за търговия с влияние и беше осъден на три години затвор за опит за въздействие върху съдия за получаване на информация по друго дело.

По-голямата част от присъдата беше отложена и той обжалва, което означава, че е малко вероятно да влезе в затвора, но той е изправен пред други обвинения, включително по делото за пари от Либия. /БГНЕС