Армения и Азербайджан ще проведат мирни преговори в Германия

Външните министри на Армения и Азербайджан ще проведат тази седмица мирни преговори в Берлин, съобщиха двете министерства.


Двете държави се борят за контрола над отцепилия се от Азербайджан регион Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември от арменските сепаратисти, контролирали го в продължение на десетилетия.

"Срещата на делегациите на министрите на външните работи на Армения и Азербайджан ще се състои на 28-29 февруари в Берлин", заяви говорителката на арменското външно министерство Ани Бадалян в социалните мрежи.

Срещата е планирана "в съответствие със споразумението, постигнато на тристранните преговори в Мюнхен", по време на които са разговаряли арменският министър-председател Никол Пашинян и азербайджанският президент Илхам Алиев.

Срещата им е била осъществена с посредничеството на германския канцлер Олаф Шолц.

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов потвърди, че ще се срещне с арменския си колега Арарат Мирзоян "през следващите дни".

Напрежението между двете страни остава високо, откакто Баку отново превзе Карабах по време на еднодневна офанзива през септември.

Операцията предизвика изселването на по-голямата част от цялото етническо арменско население на анклава - над 100 000 души - които избягаха в Армения.

Ереван се опасява, че Азербайджан, окуражен от успеха си в Карабах, може да нахлуе на арменска територия, за да създаде сухопътен мост към своя анклав Нахичеван.

Пашинян и Алиев по-рано заявиха, че мирно споразумение е можело да бъде подписано до края на миналата година, но мирните преговори с международно посредничество не доведоха до пробив. /БГНЕС