Армения замрази членството си в ОДКБ

„Ереван замрази участието си в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), тъй като пактът не спази обещанията си по отношение на Армения“.


Това заяви арменският премиер Никол Пашинян пред France 24.

Отношенията на Армения с ОДКБ, ръководения от Русия блок от шест държави, напоследък станаха хладни, тъй като Москва не успя да предотврати мълниеносната офанзива на Азербайджан в Нагорни Карабах през септември миналата година, въпреки присъствието на руски миротворци на място.

Кратката война сложи край на съществуването на подкрепяната от Ереван самопровъзгласена република в региона и прогони над 100 000 етнически арменци в Армения.

"Договорът за колективна сигурност не е изпълнил целите си по отношение на Армения, особено през 2021 и 2022 г. И ние не можехме да оставим това да се случи, без да обърнем внимание", заяви Пашинян.

"Сега на практика замразихме участието си в този договор. Що се отнася до това какво ще последва, трябва да видим", добави министър-председателят.

Арменските официални лица не присъстваха на срещата на върха на ОДКБ в Минск през ноември миналата година, както и парламентарната среща в Москва месец по-късно. Въпреки това кавказката страна не е поела категоричен ангажимент да се оттегли изцяло от коалицията.

Пашинян заяви също, че темата за прекратяване на руското военно присъствие в Армения не е включена в дневния ред. Русия поддържа военна база близо до град Гюмри, както и военновъздушна база недалеч от столицата на Армения, Ереван.

Арменският министър-председател неведнъж е обвинявал Москва, че е ненадежден партньор, и се е стремял да укрепва връзките в областта на сигурността с други държави, като Франция, САЩ или Индия.

Изграждането на отбранителния капацитет на страната остава от решаващо значение, тъй като в Ереван се опасяват, че Азербайджан може да започне още една война, този път насочена срещу самата Армения. Баку отхвърли тези обвинения./БГНЕС