Асен Игнатов: Човек трябва да познава много добре анатомията на птицата, за да нарисува научна илюстрация

Специфичното за научната илюстрация е, че човек трябва много добре да познава анатомията, физиологията и устройството на тялото на птицата, защото там са важни и пропорциите. Дори т.нар. бързо скициране е важно и може да се разпознае една птица каква е по няколко основни линии, или каквото и да е животно. Това заяви в интервю за БГНЕС Асен Игнатов, орнитолог и асистент в отдел „Гръбначни животни“ на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките и водещ на работилницата за научна илюстрация, която ще се състои за първи път в музея следващия уикенд.

По думите му идеята е тръгнала доста отдавна, негови колеги са направили подобна работилница, по време на която са рисувани цветя.

„Следващата седмица аз ще се опитам да покажа как се рисуват птици, като първоначално моята идея е да покажа и да обясня общите неща. Различните техники се правят, защото има различни хора с различни изисквания, всеки сам ще усети техниката, с която би искал да работи и всъщност първият ден ще направим наброска, набързо ще се скицира един обект. Първо трябва да обясня какво и как, и защо, и за какво и след това ще се опитаме да направим някои от обектите, които се намират в Националния природонаучен музей“, сподели той.

Асен Игнатов ще покаже сова, която е и една от любимите му птици.

През втория ден от заниманието участниците ще се опитат да завършат рисунката си, като предварително водещият на събитието ще им обясни, че има и научни илюстрации, и художествени такава.

Всеки може да се включи в работилницата, дори и хора без опит. Когато човек се отпусне, предразположи по някакъв начин връзката между ръката и мозъка да се осъществи правилно, ще се опитам и тези неща да ги обясня с няколко думи. Когато човек започне да се опитва, то се отнася не само за рисуването, от него не се иска да стане някакъв велик творец, подчерта орнитологът. Той изрази надеждата си, че всеки, който види първоначалния ефект, трябва да продължи да опитва.

„Материалите за първия ден не са нещо особено, може би гумичка и моливче, защото за скицата това е необходимо. Може би някакво памуче, нещо, което да се правят някакви ефекти“, уточни Игнатов. В неделния ден, вече в зависимост от това кой какви ефекти избира – дали ще е акварел, дали ще е туш, дали акрил, материалите ще бъдат осигурени от Националния природонаучен музей.

В работилницата могат да участват максимум 15 души, като закупуването на билети става на сайта на Природонаучния музей. /БГНЕС