Австралия обеща да „работи конструктивно с Китай“

Австралийският премиер Антъни Албанезе обеща да "работи конструктивно" с Китай, докато двете страни се стремят да размразят ледените отношения.

Албанезе говори при откриването на Китайското международно изложение за внос (CIIE) в Шанхай в първия пълен ден от високопоставено държавно посещение в най-големия търговски партньор на страната му.

„Конструктивният икономически ангажимент между страните помага за изграждането на отношения... ето защо правителството, което ръководя, ще продължи да работи конструктивно с Китай“, каза Албанезе.

Премиерът ще прекара четири дни в Китай, разделяйки времето си между Шанхай и Пекин.

Това е първото подобно посещение на австралийски лидер от седем години, като двете страни се стремят да поправят нещата след дипломатически спор, който засегна милиарди долари в търговията.

Администрацията на Албанезе търси по-приятелски връзки с Китай, като същевременно се противопоставя на нарастващото влияние на Пекин в Тихия океан.

Премиерът заяви, че развитието на Азиатско-тихоокеанския регион е „лещата, през която виждаме толкова много от бъдещето“, добавяйки, че „отношенията на Австралия с Китай са ключова част от всичко това“.

Той приветства „зрелите отношения“ между Пекин и Канбера, „задвижвани от допълващия се характер на нашите икономики“.

Китайското външно министерство съобщи, че Албанезе ще се срещне с китайските лидери и ще "обмени задълбочени мнения по двустранни въпроси, както и по международни и регионални въпроси от общ интерес".

„Здравите и стабилни отношения между Китай и Австралия са в съответствие с фундаменталните интереси на двете страни и народи“, каза говорителят на министерството Ван Уенбин.

Голям търговски панаир

Албанезе беше сред шепата държавни глави, присъстващи на откриването на CIIE, събитие, рекламирано от Пекин като важна платформа за международно икономическо сътрудничество, въпреки че чуждестранни бизнес групи се оплакаха, че генерираните от него сделки нямат съдържание.

Организаторите казват, че повече от 3400 изложители ще участват в шестото годишно изложение CIIE, което ще продължи до 10 октомври и е първото издание на панаира, което ще се проведе, след като Китай смекчи строгия контрол на пътуването във връзка с пандемията.

Това идва и на фона на отслабването на доверието на чуждестранния бизнес във втората по големина икономика в света, като американските и европейските търговски камари предупредиха през последните месеци, че фирмите все повече се стремят да преместят инвестициите далеч от Китай.

Премиерът Ли Цян каза пред гостите на изложението в неделя, че Китай се е ангажирал да отвори и увеличи достъпа до пазара за международните инвеститори.

„Китай искрено желае да работи с други страни, за да се срещнем помежду си и да постигнем взаимни постижения на голяма сцена на откритост“, заяви Цян при откриването на изложението. /БГНЕС