Австралийците се отказват от домашните любимци

Краят на забранителните мерки от пандемията и нарастващите разходи за живот доведоха до препълване на приютите за животни. Организациите са принудени да организират кампании за осиновяване и да намалят таксите си в опит да изведат повече животни от приютите и да им осигурят вечни домове.

Това е в ярък контраст с високите нива на осиновяване и недостига на животни в приютите в Австралия в първите дни на пандемията и последвалите мерки.

Надя Пейрис, ръководител на грижата за животните в RSPCA Виктория, заяви, че в приютите се наблюдава голям брой предадени домашни любимци, докато процентът на осиновяванията и приемните семейства е спаднал.

"След като вече не сме затворени, хората искат да пътуват повече и да бъдат на открито, така че приоритетите на хората може да не включват животни в момента."

Кристи Блейк, генерален мениджър на операциите с животни в RSPCA Нов Южен Уелс, заяви, че миналата година са отбелязали 20-30% увеличение на броя на предадените животни след блокирането.

Освен това все повече семейства посочват нарастващите разходи за живот като причина да се откажат от животните си.

"Налице е увеличение на разходите за живот, което оказва голям натиск върху хората и те трябва да променят бюджетите си", каза Блейк.

"Опитваме се да работим с тях, за да им предложим алтернативни решения на предаването на животните."

Понастоящем RSPCA NSW инвестира повече време в подпомагане на собствениците на домашни любимци с обучение за поведение и ветеринарни разходи, за да могат те да задържат домашните любимци в семействата си и да не попадат в приюти. /БГНЕС, Гардиън

Канбера / Австралия