Австрия въвежда задължителна ваксинация

От понеделник, 22 ноември, в Австрия влиза в сила четвърто поред блокиране, което ще продължи 20 дни, съобщи „Дер Щандарт”. Управляващите се споразумяха след 10 дни да направят оценка на ситуацията.

Мярката ще бъде последвана от локдаун за неваксинираните; задължителни маски във всички класове в училищата и приемане на закон за задължителна ваксинация, който да влезе в сила от 1 февруари следващата година.

Това решение прави Австрия първата държава в ЕС, която предприема толкова строги мерки срещу увеличаващите се случаи на коронавирус.

Канцлерът Александър Шаленберг заяви, че въпреки продължилата месеци наред работа по убеждаване на хората да се ваксинират, „не успяхме да убедим достатъчен брой хора да го направят”.

„Ето защо нямаше друга възможност, освен да се наложат допълнителни ограничителни мерки, за да защитим всички нас"”, каза той.

Блокирането приключва "автоматично" на 13 декември. През това време ще има и икономическа помощ, добави канцлерът.

"Това решение не е лесно за нас. Но в условията на инфекция трябва да предприемем такива мерки и всички се съобразяваме с тях", подчерта Шаленберг.

Той обвини хората, които отказват да бъдат ваксинирани, в „атака срещу здравната система“.

Локдаунът означава, че на гражданите няма да им се разрешава да напускат домовете си, с изключение на купуването на стоки от първа необходимост и физически упражнения. В началото на тази седмица Австрия вече въведе блокиране за тези, които не са ваксинирани или наскоро излекувани, като стана първата страна от ЕС, която направи това.

Агенция Франс прес отбелязва, че броят на заразените продължава да се увеличава. В четвъртък беше регистриран нов рекорд от над 15 000 нови случая в страната.

Търсенето на ваксини се е увеличило през последните дни и 66% от населението е напълно инжектирано, което малко под средното за ЕС от над 67%. /БГНЕС