България и Гърция са обсъдили управлението на водите на река Арда

България и Гърция са обсъдили управлението на водите на река Арда. Надяваме се скоро да имаме споразумение в полза и на двете страни.

Перспективата за членство на държавите от Западните Балкани в ЕС се основава на покриването на критерии, спазването на договореностите и добросъседството.

Това заяви гръцкият външен министър Георгиос Герапетритис на съвместен брифинг с българския външен министър Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Габриел отбеляза, че българи-гръцкият диалог се базира на споделените европейски ценности.

„България и Гърция не са само съседни страни. Ние сме приятели, съюзници и стратегически партньори. Отношенията между България и Гърция са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция виждаме свой близък партньор в региона, в рамките на ЕС и НАТО“, подчерта Габриел.

Тя припомни, че Гърция ни е оказала решаваща помощ при спирането на доставките на руски газ през март 2022 г.

Габриел заяви, че общите ни усилия са насочени към повишаване на свързаността между нашите страни. „Това прави задълбочаването на нашето сътрудничество още по-значимо за региона“, добави външният ни министър.

Габриел заяви, че през последните три години двустранният ни стокообмен е нараснал с 1 млрд. евро, достигайки рекордните 4.5 млрд. евро. Между 1,5 – 2 млн. българи посещават Гърция всяка година. Сходен е и броят на гръцките граждани, които посещават България.

„Географската ни близост с Гърция създават многобройни предпоставки за енергийна, транспортна и икономическа свързаност“, заяви Габриел.

Войната на Русия в Украйна и сигурността в Черно море също са поставили акцент в българо-гръцкото сътрудничество. С включването на Гърция в инициативата „Три морета“ се ускорява и развитието на коридора Север-Юг.

Габриел благодари на министър Герапетритис за категоричната подкрепа на Гърция при разширяването на еврозоната и Шенген. „С България Шенген е по-силен“, каза тя.

Министър Герапетритис заяви, че визитата му в „приятелска и съюзна“ България е продължение на многостранното сътрудничество. Той посочи, че благодарение на Габриел България е подобрила своя образ на различни международни форуми.

„Днес потвърдихме високото равнище със стратегически характер на връзките между Гърция и България, които са един образец за сътрудничество“, подчерта ръководителят на гръцката дипломация.

„Сигурен съм, че пълното присъединяване на България в Шенгенското пространство, което Гърция безрезервно ще подкрепи с конкретни инициативи, ще даде допълнителен тласък на отношенията между двете страни с безпрепятствената обмяна на стоки, услуги и хора“, каза министър Герапетритис.

Той отбеляза значението и на човешкия контакт, с който можем да развием още повече културния и академичен обмен.

Икономическите ни отношения имат голяма динамика. „България е втора дестинация за гръцкия износ. Гръцките инвестиции са на трето място в България. Ние сме един общ трансевропейски възел за транспорта на енергия. Даваме приоритет на това направление в коридора Север-Юг. Двете страни показаха солидарност на европейско и международно равнище. Гърция снабди България с газ през пролетта на 2022 г., когато Русия спря доставките“, заяви министър Герапетритис.

Той заяви, че Гърция е готова да приеме газ и от плаващия терминал край Александруполис – „един проект, който ще трансформира енергийната карта на региона“.

Министър Герапетритис отбеляза, че е обсъден също така и въпросът за управлението на водите на река Арда. „Надяваме се в близко бъдеще ще имаме едно споразумение съгласно европейското право в полза и на двете страни“, уточни той.

Гръцкият външен министър заяви, че Атина подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани, Украйна и Молдова. „Тази перспектива се основава на принципите на постиженията и на покриването на критериите. Ангажиментът към европейското право, спазването на договореностите и установяването на добросъседски отношения“, подчерта Герапетритис.

Той отправи покана към Мария Габриел да посети Гърция в качеството си на министър-председател. /БГНЕС