Байдън и Си Цзинпин обсъдили причините за COVID-19

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с китайския лидер Си Цзинпин около 90 минути по темата за коронавируса, като установяването на причините за неговия произход остава приоритет на Белия дом, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

„Разговорът продължи около 90 минути“, каза тя на брифинг. Според нея двамата лидери преди това са прекарвали много време заедно, така че разговорът бе обичаен, но откровен. „Той (Байдън) не се отклоняваше от областите на разногласия, но тонът не беше назидателен или снизходителен, беше уважителен“, каза Псаки. Тя не каза дали са обсъдени възможни предстоящи контакти, като добави, че целта на разговора е да поддържа отворени линии на комуникация. Байдън е обсъдил по-специално колко е важно да има възможност за лични разговори между двамата лидери.

Според Псаки по време на разговора е обсъден въпросът за коронавирус, включително в контекста на неговия произход. "Разбирането на това е една от основните грижи на тази администрация", каза Псаки. Тя не отговори директно дали Байдън е предявил претенции към Си Цзинпин относно нежеланието на Китай да участва във втората фаза на разследването на СЗО, като подчерта, че това решение на КНР е било публично оценено от Байдън. /БГНЕС