Байдън не иска Китай да участва при изработването на правилата за световна търговия

Съединените щати и Европа, а не Китай, трябва да разработят правилата за световна търговия и технологии, се казва в публикувана в „The Washington Post“ статия на президента на САЩ Джо Байдън.

Статията е във връзка с предстоящото европейско турне на Байдън, в рамките на което ще участва в срещата на върха на Г-7 в Карбис Бей, Великобритания на 11-13 юни и на срещата НАТО, САЩ и ЕС на 14-15 юни в Брюксел. Програмата предвижда среща с руския президент Владимир Путин на 16 юни в Женева

„В Брюксел ще се срещна с председателя на Европейската комисия и на Съвета на ЕС, за да обсъдим как САЩ и Европа могат да работят в тясно сътрудничество за преодоляване на глобалните предизвикателство. Ще отделим специално внимание на това как да направим така, че пазарната демокрация, а не Китай или някой друг, да разработва правилата за търговия и технологии през XXI век“, пише Байдън.

Той подчертава, че продължават усилията „към създаване на единна, свободна и мирна Европа“.

Предстоящото пътуване, според Байдън, цели да покаже възможностите за противопоставяне на предизвикателствата и сдържане на заплахите.

„Независимо дали става въпрос за борба с пандемията, решения във връзка със засилващата се климатична криза или противодействие на нанасящите щети дейности от страна на Русия и Китай, САЩ са длъжни да ръководят света от позицията на силата“, смята държавният глава.

Байдън призова също за инвестиции в инфраструктурата като механизъм за защита срещу заплахите. Според стопанина на Белия дом, „демокрациите могат да предложат“ модернизация на дигиталната и медицинската инфраструктура като противовес на Китай. /БГНЕС, ТАСС

Вашингтон / САЩ