Байдън и Шолц ще обсъдят помощта за Украйна през първата половина на февруари

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети Вашингтон през първата половина на февруари за разговори с президента на САЩ Джо Байдън, тъй като лидерите се стремят да осигурят продължаване на западната помощ за Украйна, съобщи Bloomberg.

Срещата ще се състои в момент, когато военната и финансовата помощ на САЩ и ЕС в размер на над 100 млрд. долара остава блокирана от вътрешните политически сътресения.

Шолц и Байдън планират да проведат двустранна среща в Белия дом през втората седмица на февруари, съобщиха двама души, запознати с въпроса.

Не са направени официални съобщения за визитата на германския канцлер.

Байдън подписа последния пакет от американска помощ за Украйна в размер на 250 млн. долара на 27 декември. Законопроектът за допълнително финансиране, включващ помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, е спрян поради спорове в Конгреса, което отлага по-нататъшната военна подкрепа за Киев, защитаващ се от руската инвазия.

Междувременно в ЕС държавите членки трябва да гласуват пакет за финансова подкрепа на Украйна в размер на 50 млрд. евро на среща на върха на 1 февруари, след като Унгария блокира помощта през декември.

Брюксел търси алтернативи за подпомагане на Украйна, ако Будапеща продължи да се противопоставя на четиригодишния пакет от помощи.

Наскоро Шолц разкритикува други страни от ЕС за недостатъчната помощ за отбрана на Украйна, твърдейки, че Германия не може да компенсира дефицита.

Берлин е вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев след САЩ.

Въпреки натиска на германския лидер върху съюзниците от ЕС да увеличат военната си подкрепа, той също така постави ограничения на собствените си провизии за Украйна, като блокира доставката на ракети с далечен обсег "Таурус" поради опасения, че този ход ще въвлече Германия във войната./БГНЕС