Бактерии в стомаха на кравата ще спасят света от замърсяване

Бактерии, открити в стомаха на кравите, може да са отговорът на проблема с пластмасовото замърсяване в света, установява ново проучване. Изследователи от Австрия казват, че тези микроби могат да бъдат събрани и използвани за разграждане на пластмасите по екологичен начин, съобщава „Стъди Файндс“.

Известно е, че пластмасата се разгражда трудно и на някои продукти това може да отнеме от 20 до 500 години. Прогнозите показват, че над 60 милиона пластмасови бутилки попадат в депа за отпадъци и изгаряния всеки ден, като общата сума е около 22 милиарда всяка година.

Сега учени от Университета за природни ресурси и науки са намерили решение, което включва и рециклиране на парченца пластмаса от починали крави. Производителите на месо избиват над 300 милиона говеда за хранителни цели в световен мащаб всяка година. Една част, която не попада в супермаркетите, е тази потенциално полезна бактерия.

„Огромна микробна общност живее в мрежата в търбуха и е отговорна за храносмилането на храната при животните“, казва д-р Дорис Рибич в съобщение за медиите. "Така че подозирахме, че някои биологични дейности могат да се използват и за полиестерна хидролиза." Изследователите отбелязват, че това е вид химическа реакция, която води до разлагане.

Екипът решил да се съсредоточи върху кравите, защото се оказало, че бактериите в стомаха им могат да разграждат естествени материали, подобни на пластмасата. Авторите на изследването са взели материал от кланица в Австрия, който съдържа бактериите. След това те добавили три вида пластмаса към него и я инкубирали под формата на прах и филм. Първият вид, известен като PET, е често срещана съставка в текстила и опаковките. Другите две се състоят от биоразградими пластмаси, използвани за направата на компостируеми пластмаси, и материал на биологична основа, произведен от възобновяеми източници.

Резултатите показват, че гладните бактерии разбиват всички тези пластмасови форми, като пластмасовият прах се разлага по-бързо от филмите. В сравнение с други микроорганизми, способни да “усвояват” пластмасовите отпадъци, материалът от крави е по-ефективен. Това предполага, че микробната общност на кравата, която работи заедно, може да бъде по-ефективна, отколкото един микроб. Въпреки че това изследване е в начален етап, констатациите са първа стъпка към рециклиране на пластмаса по екологичен начин.

Изследователите планират да проведат повече тестове и да изследват други микробни общности в бъдеще. Д-р Рибич казва, че микробните общности са недостатъчно проучени като потенциален екологичен ресурс. /БГНЕС