Бананите са сред най-полезните плодове

Бананите са най-популярният плод в Обединеното кралство. Всеки от нас изяжда средно по 10 кг. банани годишно (около 100 банана). Съществуват стотици ядливи сортове, които се разделят на два различни вида: банан и плантаин.


Бананите имат ясно изразена форма и твърда, но кремообразна месеста част в дебела, негодна за консумация кора. Въпреки че хората смятат, че бананите имат жълта кожа, цветът им се променя от зелен (недоузрял) през жълт (узрял) до кафяв (презрял).

Бананите растат на клъстери от 50-150 броя, като отделните банани се групират в гроздове, наречени "ръце", от по 10-20 броя наведнъж.

Най-популярният вид банан е големият, жълт, с гладка кожа сорт сладък банан. Те се различават по размер и цвят и обикновено се консумират сурови. По-големите зелени банани се наричат плантаини. Бананите се приготвят по начин, подобен на този на зеленчуците, като обикновено са печени или пържени.

Какви са ползите за здравето от бананите?

1. Подпомагат здравето на червата

Бананите имат успокояващ ефект върху червата благодарение на високото си съдържание на пектин - разтворими фибри, които не само помагат за понижаване на холестерола, но и нормализират работата на червата. Високото съдържание на фибри в бананите спомага за усещането за ситост и изглежда намалява подуването на корема.

Съдържащото се в бананите устойчиво нишесте има и пребиотичен ефект, тъй като помага за подхранването на чревните бактерии, които увеличават броя си и произвеждат полезни съединения, наречени късоверижни мастни киселини.

2. Могат да подпомогнат здравето на сърцето

Бананите са пълни с ценни микроелементи, особено калий, който е един от най-важните електролити в организма. Калият помага за регулиране на сърдечната дейност, както и за баланса на течностите, който е ключов фактор за регулиране на кръвното налягане. Ефективността на богатите на калий храни, като бананите за понижаване на кръвното налягане и предпазване от сърдечни заболявания и инсулти е добре приета и подкрепена със значителни научни доказателства.

3. Могат да помогнат при лечението на киселини в стомаха

Неузрелите банани помагат за неутрализирането на стомашната киселина, а съдържащото се в тях растително съединение - левкоцианидин, изглежда подпомага дебелината на лигавицата на стомаха. Това означава, че бананите, стига да не са добре узрели, могат да бъдат полезна добавка към диетата на хората с киселини.

4. Повишават енергията

Тъй като имат ниско съдържание на вода, бананите обикновено имат повече калории, както и по-високо съдържание на захар в сравнение с други плодове. Те съдържат захар под формата на захароза, фруктоза и глюкоза в комбинация с фибри, което им позволява да доставят незабавен и същевременно продължителен прилив на енергия.Тъй като са богати на калий, те подпомагат свиването на мускулите по време на тренировка и могат да намалят риска от крампи. В този смисъл бананите са ценно допълнение както преди, така и по време на продължителни интензивни физически упражнения.

5.Могат да поддържат доброто ви настроение

Бананите съдържат триптофан - аминокиселина, която тялото превръща в добрия за здравето мозъчен химикал серотонин.Той е известен с това, че подпомага релаксацията, подобрява настроението, намалява тревожността и като цяло ви кара да се чувствате по-щастливи. Въпреки това е много трудно да се повишат нивата на триптофан в кръвта само чрез диета и въпреки че проучвания върху животни показват възможна връзка между консумацията на банани и облекчаването на симптомите на тревожност и депресия, това вероятно е свързано по-скоро със съдържанието на антиоксиданти в бананите, отколкото с триптофана в тях./БГНЕС