Белгия обяви 20 юли за ден на национален траур

Федералното правителство на Белгия реши да обяви 20 юли за национален ден на траур в памет на жертвите на лошото време през последните дни, съобщи премиерът Александър Де Кроо.

Александър Де Кроо, министър-председател на Белгия

„Страната ни преживява много трудни моменти. Нашите мисли са с жертвите и техните близки. Цялата страна им съчувства”, каза Де Кроо по време на днешната пресконференция.

Все още предстои да се изчислят щетите, но това ще бъдат „възможно най-тежките наводнения, които някога са се случвали в Белгия“, цитира думите му сайтът „The Brussels Times”.

Вторник, 20 юли, ще бъде ден на национален траур, а тържествата по случай националния празник на Белгия на 21 юли ще се проведат в много ограничен обем.

Абсолютният приоритет сега са спасителните дейности, категоричен е Де Кроо.

Мобилизирани са всички възможни ресурси. Предвид мащаба на бедствието е обявена федерална фаза за авариен план. Ситуацията на много места остава критична, каза премиерът.

Към момента в Белгия са потвърдени 20 смъртни случая, като 9 от жертвите вече са идентифицирани. Най-малко 20 души са изчезнали, а общо 112 общини са засегнати от наводненията, заяви вътрешният министър Анелиз Верлинден.

БГНЕС припомня, че Белгия е една от страните в Западна Европа, засегната сериозно от поройните дъждове през последните дни и предизвиканите от тях наводнения. /БГНЕС

Брюксел / Белгия