Белград с остра реакция срещу идея на Курти за обединение с Албания

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич реагира остро на думите на премиера на Косово Албин Курти за евентуален бъдещ референдум за обединение с Албания. Бърнабич нарече изявлението "пореден камък в подкопаването на основите на регионалната стабилност и сигурност", цитира "Екзит Нюз".

В събота Курти заяви, че се обявява в полза на обединението на бъдещ референдум, при условие че референдумът е мирен и демократичен.

Сръбският премиер обвини Курти в ясна политика на обединение и изрази загриженост за липсата на реакция от страна на международната общност, тъй като идеите на Курти "могат да предизвикат големи сътресения в целия регион".

Бърнабич изтъкна докладчика на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон, като я призова да се изкаже, тъй като работата ѝ го изисква.

"Бих искала да чуя както ЕС, така и Виола фон Крамон да кажат нещо по този въпрос. Всяко мълчание е знак на одобрение", каза тя.

Наричайки Косово сръбска автономна провинция, Бърнабич заяви, че не съществува възможност за обединение между Албания и Косово и помоли международната общност да даде ясно да се разбере, че този сценарий е невъзможен.

По-рано днес директорът на така наречената Служба за Косово и Метохия в сръбското правителство също осъди декларацията на Курти.

"Не може да има мирен и демократичен референдум за създаване на Велика Албания." Това са думи на Петър Петкович, ръководител на Службата за Косово и Метохия в сръбското правителство, който нарече идеята за обединение между двете държави "фашистка идея", която ще доведе до широк конфликт в региона.

Петович нарече Курти "очевидно човек със зловещи и опасни намерения" и "марионетка на определени центрове на властта, които отново играят военни игри на Балканите".

Той призова международния комитет да се намеси и да осъди всички изявления, отнасящи се до промени на границите на Балканите. /БГНЕС