Бет Мийд е Спортист на годината във Великобритания

Звездата на английския женски футбол Бет Мийд бе удостоена с наградата Спортист на годината на Великобритания, която се връчва от Би Би Си. Мийд, която по-рано тази година остана на второ място в класацията за Златната топка, изведе Англия до титлата на домашното Европейско първенство, като стана голмайстор на турнира и бе определена за най-добър играч в надпреварата.

27-годишната състезателка на Арсенал е първата футболистка, която печели престижното отличие. "За мен е огромна чест. Нямаше да го постигна без момичетата. Да, аз вкарах няколко гола и взимам тази награда, но това нямаше да се случи без тях. Това е за женския спорт, който върви в правилната посока. Нека продължаваме да се борим, момичета", заяви Мийд на церемонията по награждаването. През сезон 2021/22 Мийд вкара общо 20 гола в 19 мача за Англия, включително 6 гола и 5 асистенции на Евро 2022.

На второ място в класацията остана звездата на английския национален отбор по крикет Бен Стоукс, а капитанката на олимпийските шампионки в кърлинга Ийв Мюирхед завърши трета в подреждането. Легендата на снукъра Рони О'Съливан, който през пролетта изравни рекорда на Стивън Хендри от седем световни титли, за пореден път бе пренебрегнат и остава без най-престижната индивидуална спортна награда във Великобритания.

Другите номинирани бяха гимнастичката Джесика Гадирова и лекоатлетът Джейк Уайтман.

Очаквано женският национален отбор по футбол бе обявен за Отбор на годината, а селекционерката Сарина Вайгман за Треньор номер 1. Гадирова получи отличието за най-добър млад спортист на 2022, Юсейн Болт получи приз за цялостната си кариера, а Лионел Меси за "Световна спортна звезда". /БГНЕС